Výherci ERC Starting grantů si rozdělí 636 milionů eur

CZELO

Granty mají vytvořit až 2000 pracovních míst, tři z nich míří také do České republiky.

Celkem 408 výzkumníků, pracujících ve 26 evropských zemích, uspělo ve výzvě ERC Starting Grants s termínem uzávěrky 13. ledna 2022. ERC starting granty pomohou vytvořit až 2000 nových míst pro postdoktorální výzkumníky s dvěma až sedmi lety zkušeností a zajistí dostatek prostředků pro vytvoření vlastních týmů a k realizaci navržených projektů. 

Granty podpoří vědecké projekty z nejrůznějších oblastí měkkých a tvrdých věd. Tři granty míří také do České republiky. Konkrétně na Univerzitu Karlovu v Praze, Masarykovu Univerzitu a Etnologický ústav Akademie věd České republiky. Všem třem výherkyním gratulujeme, kompletní seznam držitelů grantů najdete na stránkách ERC. 

Tato výzva přilákala téměř 3 000 projektových návrhů, které byly posouzeny panely renomovaných výzkumníků z celého světa. Laureáti navrhli realizovat své projekty na univerzitách a ve výzkumných centrech ve 26 zemích Evropy, především v Německu (81 projektů), Velké Británii (70), Nizozemsku (40) a Francii (39). Mezi vítězi výzvy jsou státní příslušníci 46 zemí, zejména Němci (70 výzkumníků), Italové (41), Izraelci (30) a Nizozemci (28). 

Více informací najdete na stránkách ERC.