Ukrajina se stala asociovanou zemí k Horizontu Evropa

CZELO

Ukrajina se bude podílet na programech Horizont Evropa a Euratom, aniž by musela finančně přispívat v letech 2021 a 2022.

Dne 9. června 2022 vstoupila v platnost dohoda o přidružení Ukrajiny k rámcovému programu Horizont Evropa a k programu Euratom. Ukrajinští výzkumní a inovační aktéři se nyní mohou plně účastnit těchto programů za stejných podmínek jako subjekty z členských států EU.

S ohledem na pokračující konflikt vyvolaný Ruskou federací proti Ukrajině, nabídlo EU ukrajinské výzkumné a inovační komunitě konkrétní prostředky podpory. Ukrajině bude nyní umožněno účastnit se programů Horizont Evropa a Euratom s prominutím finančního příspěvku na roky 2021 a 2022, který činí přibližně 20 milionů eur.

Tato podpora doplňuje probíhající iniciativy ERA4Ukraine, Horizon4Ukraine a ERC4Ukraine, jakož i vyhrazený program stipendií ve výši 25 milionů eur v rámci akcí Marie Skłodowska Curie (MSCA) pro výzkumníky, kteří z Ukrajiny v době válečného konfliktu emigrovali. Pod vedením Evropské rady pro inovace (EIC) mohou také ukrajinské začínající podniky a SME zabývající se technologiemi využívat finančních prostředků z cílených akcí, a to ve výši 20 milionů eur.

Více informací naleznete na webu Evropské komise.