Systém RescEU přináší evropskou odpověď na živelní pohromy

CZELO

Dne 7. června 2021 se kancelář CZELO účastnila setkání pracovní skupiny IGLO pro oblast bezpečnostního a vesmírného výzkumu, které se věnovalo novému nástroji EU v oblasti civilní ochrany – RescEU.

Raluca Murg (GŘ ECHO) v úvodu představila mechanismus civilní ochrany EU (UCPM). Mechanismus byl zřízen v roce 2001 a je založen na dobrovolném systému, s jehož pomocí EU koordinuje dobrovolnou pomoc zúčastněných států určenou zemi, jež o ni žádá. Nabídky pomoci koordinuje evropské středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) se sídlem v Bruselu. Na mechanismu civilní ochrany EU se podílejí všechny členské státy EU i řada dalších zúčastněných států, jež nejsou členy EU. Od svého založení v roce 2001 reagoval mechanismus civilní ochrany EU na více než 420 žádostí o pomoc v EU i mimo ni.

Požáry, které v roce 2017 zasáhly většinu členských zemí, a další události v posledních letech vedly k tomu, že si členské státy již nebyly schopny tolik vzájemně pomáhat, zejména v případech, kdy stejné živelní pohromě čelilo několik členských států současně. Právě z toho důvodů došlo v roce 2017 k představení prvotního návrhu mechanismu RescEU, který byl následně upraven tak, aby co nejlépe reagoval na  pandemickou situaci způsobenou COVID-19.  Nový mechanizmus poskytuje členským státům záložní techniku a vybavení v případech, kdy nemají na zvládnutí krizové situace dostatek kapacit. Může se jednat například o hasicí letadla, vysokokapacitní čerpadla, polní nemocnice či pohotovostní lékařské týmy. V souvislosti s pandemií byly pak v roce 2020 v rámci RescEU vytvořeny společné evropské rezervy zdravotnického vybavení, jako jsou ochranné roušky nebo plicní ventilátory. Žádost o pomoc z mechanismu RescEU využila koncem minulého roka i Česká republika, která díky mechanismu obdržela zásoby plicních ventilátorů.

Více informací naleznete v přiložené prezentaci.