Staňte se součástí Odborné komunity Centra digitálního vzdělávání

CZELO

Zapojit se může kdokoli, kdo má zájem o rozvoj a inovace v oblasti digitálního vzdělávání.

Od letošního února postupně vzniká a vyvíjí se Odborná komunita Centra digitálního vzdělávání (Digital Education Hub Community of Practice). Vytvoření Centra digitálního vzdělávání je jednou z aktivit Akčního plánu digitálního vzdělávání (2021–2027) a Odborná komunita vzniká jako podpora tohoto Centra. Experti v oblasti digitálního vzdělávání a zájemci o tuto problematiku z řad škol a dalších relevantních organizací (výzkumné organizace, neziskové organizace, místní a regionální autority apod.) se nyní mohou přihlásit a stát se jejími členy.   

Hlavním cílem Odborné komunity je vytvořit síť odborníků v oblasti digitálního vzdělávání na všech úrovních (od předškolního vzdělávání přes základní, odborné, vysokoškolské až po vzdělávání dospělých) a umožnit sdílení zkušeností, inovativních metod, nápadů a příkladů praxe. Dále pak komunita  podporuje i aktivity vzájemného učení (tzv. peer learning) a nabízí prostor k řešení společných problémů a výzev na cestě k digitální transformaci ve vzdělávání. V dlouhodobějším horizontu si komunita klade za cíl překlenout roztříštěnost v oblasti digitálních politik, výzkumu a praxe na evropské úrovni, podpořit společný vývoj a inovace a stát se centrálním místem pro sběr informací a jejich další zprostředkování.  

Více informací o Odborné komunitě najdete na webu Evropské komise.  

Komunita jako prostor pro urychlování, testování a další rozvoj inovativních metod a příkladů dobré praxe napříč všemi oblastmi vzdělávání  

Mezi používané formy spolupráce v rámci komunity patří například i tzv. Design Thinking. Tento přístup staví na podpoře tvořivosti a kreativního řešení problémů. Prostřednictvím specifických pravidelných workshopů nabízí komunita členům možnost vzájemné spolupráce a spolupráce s dalšími relevantními organizacemi, a tím prostor pro diskuzi a zamýšlení se nad inovativními způsoby výuky a prostor pro vytváření nových způsobů spolupráce v oblasti digitálního vzdělávání. Komunita se zaměřuje také na urychlování rozvoje a rozšiřování vybraných inovativních řešení, nástrojů a metod v rámci digitálního vzdělávání. Více informací na webu Evropské komise.  

Co dalšího Odborná komunita svým členům nabízí?   

Členové mají možnost se podílet na budování svých znalostí a zkušeností a také na budování společných znalostí komunity prostřednictvím různých aktivit jako jsou workshopy, webináře, aktivity zaměřené na mentoring nebo tzv. „clinic weeks“, které nabízejí individuální prostor pro konzultace při řešení specifických problémů.  Dále mají členové možnost sdílet své zdroje a materiály a mají také přístup k již sdíleným materiálům, jako jsou například výsledky výzkumů, národní projekty a příklady dobré praxe, zprávy tematických pracovních skupin, materiály a zdroje vytvořené díky spolupráci členů komunity a podobně. Více informací na webu Evropské komise