Vzniká prostor pro rozvoj spolupráce v oblasti digitálního vzdělávání

CZELO

Od 14. února se pracuje na tvorbě a rozvoji Odborné komunity Centra digitálního vzdělávání (Community of Practice)

Potřeba vytvoření Centra digitálního vzdělávání (European Digital Education Hub) vznikla během příprav Akčního plánu digitálního vzdělávání (2021−2027). Z rozsáhlých konzultací vyplynulo, že mezi hlavní problémy a překážky v oblasti digitálního vzdělávání patří také nedostatečná spolupráce mezi relevantními organizacemi a roztříštěnost politik v oblasti digitálního vzdělávání. Vytvořené Centrum digitálního vzdělávání by mělo být součástí řešení těchto problémů, především prostřednictvím propojování organizací na všech úrovních (včetně propojování vnitrostátních a regionálních iniciativ a strategií), sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe a zajištění jejich dalšího rozšiřování či podpory meziodvětvové spolupráce.  

Odborná komunita Centra digitálního vzdělávání (Digital Education Hub Community of Practice) bude aktivně podporovat činnost Centra jako takového, a to převážně díky propojení velkého množství různých organizací napříč všemi sektory vzdělávání a díky vytvoření kolaborativního prostoru (komunity) ke sdílení zkušeností, vytváření a rozšiřování inovativních přístupů k výuce či zajištění jejich efektivní implementace. Komunita si tedy neklade za cíl  vytváření nových struktur a komunit, ale naopak propojení již existujících komunit, a bude otevřená všem, kteří mají  o spolupráci v oblasti digitálního vzdělávání na evropské úrovni zájem.  

Výběrové řízení Evropské komise z loňského roku k podpoře vývoje této komunity vyhrálo konsorcium 7 partnerů a 4 subdodavatelů pod vedením Německé akademické výměnné služby DAAD. Konsorcium bude na rozvoji komunity úzce spolupracovat s Evropskou komisí a Evropskou výkonnou agenturou pro vzdělávání a kulturu (EACEA). První výstupy by měly být zveřejněny prostřednictvím  Portálu Evropského prostoru vzdělávání v květnu letošního roku.  

Kromě výše uvedeného chce komunita také aktivně nabízet příležitosti pro jednotlivce a instituce, ať už se jedná o aktivity zaměřené na budování znalostí a dovedností, online kliniky (tj. okamžité konzultace problémů s experty), vzájemné učení se od vrstevníků (tzv. peer learning) či mentoringové a školící programy pro instituce. Více informací na webu Evropské komise. O dalším vývoji a možnostech zapojení do této aktivity vás budeme pravidelně informovat na stránkách CZELO.