Staňte se lektorem českého jazyka a literatury v zahraničí

Hledáme lektory na univerzity po celém světě pro akademický rok 2022/2023. Hlásit se můžete do 13. března.

Lektoři ČJ

Absolvovali jste vysokoškolské studium v magisterském (nebo doktorském) oboru český jazyk a literatura? Ovládáte alespoň jeden světový jazyk? Chcete přispět k propagaci a šíření českého jazyka a kultury v zahraničí a zároveň poznat cizí zemi a její kulturu? Pak jste možná ideálním kandidátem na pozici lektora českého jazyka a literatury na zahraničních univerzitách.

Budete vyučovat český jazyk a literaturu univerzitní studenty v zahraničí, pořádat kulturní a vzdělávací akce k propagaci české kultury pro veřejnost a spolupracovat s úřady a institucemi zastupujícími Českou republiku v dané zemi.

Co všechno práce lektorů v zahraničí obnáší? To vám přiblíží pátý díl podcastu Za hranicí, kde jsme si o této zkušenosti povídali s Jiřím Bernkopfem, lektorem češtiny v Rumunsku.

Další informace o práci lektorech zjistíte na stránkách Programu podpory českého kulturního dědictví.

Termín pro podání přihlášek byl prodloužen do 13. 3. 2022. Momentálně hledáme lektory a lektorky pro akademický rok 2022/2023 do zemí ze seznamu níže. Podrobné informaci o pozici včetně podmínek, které musí uchazeč splnit, najdete v jednotlivých inzerátech:

Výběrová řízení vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce (DZS).