Reflexe české povahy a historie v díle Jaroslava Haška. Přečtěte si nové číslo časopisu Krajiny češtiny

Časopis každý rok představuje činnost učitelů v krajanských komunitách a lektorů češtiny na zahraničních univerzitách.

Krajiny češtiny

Časopis Krajiny češtiny vychází jedenkrát ročně v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí. Tématem letošního již 15. čísla této bohemistické ročenky je reflexe české povahy a historie v díle Jaroslava Haška (1883–1923). Knihy Jaroslava Haška, spisovatele, novináře a cestovatele tak mohou studentům češtiny za hranicemi České republiky pomoci pochopit nejen naši mentalitu a historii, ale svým specifickým humorem snad mohou přispět i k pozitivnímu pohledu na současnost.

Ročenka se dále zabývá řadou dalších témat z oblasti bohemistiky, didaktiky, literatury ale i mezinárodního vzdělávání. V úvodním rozhovoru zhodnocuje ředitel odboru mezinárodních vztahů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ladislav Bánovec poslání, historii a budoucnost Programu. Stěžejní rubrika Lektoři a učitelé vás zavede na lektoráty českého jazyka do Bruselu a do Lisabonu, a seznámí vás s prací učitele vyslaného do Srbské Lužice. V rubrice Letem světem představí svoje aktivity lektoři českého jazyka např. ve Francii, v Maďarsku, Polsku nebo v Chorvatsku a rovněž učitelé u krajanů v rumunském Banátu, Austrálii či v Brazílii. Seznámíte se také s bohatou činností Českých center, která letos slaví 30 let svého působení.

V rubrice Portrét se potkáte s Markétou Pilátovou, bývalou učitelkou u krajanů v Jižní Americe. Dalibor Dobiáš přidá další část do mozaiky německé bohemistiky svým článkem o profesorce Alfrun Kliems, která působí na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Tvorbu Agaty Wróbel vám přiblíží příspěvek Taťjany Langáškové a pohnutou životní cestu krajanky Any Caroliny Sklenar Bonitas vám vylíčí Pavlína Řeháčková.

Víte, co je to trimino? Pokud ne, tak vám ho představí v rubrice Didaktické zkušenosti a studie Jana Mášová. O specifických metodách výuky výslovnosti studentů češtiny v Indii pojednává článek Veroniky Resslové z Dillí. Jestli jste četli knížku pro děti Bába Bedla, budete jistě potěšeni recenzí Ivany Bozděchové na její druhé pokračování s názvem Bába Bedla a podtitulem Dívka na hřebeni . V Literárním koutku se dotknete poutavých osudů Evy Haňkové, „holčičky ze známky“.

Ve zprávách, které prostupují Krajinami češtiny, naleznete příspěvky o aktuálním dění na lektorátech a v krajanských komunitách, např. v argentinské provincii Chaco, v Budapešti, Glasgow, Káhiře, Lisabonu, Lublani, Tchaj-peji nebo ve Wellingtonu. Dozvíte se podrobnosti o dlouholetém působení našich učitelek v Chicagu i o chystaném vyslání učitele do Atlanty.

Tento téměř devadesátistránkový časopis tradičně uzavírají informace o Letních školách slovanských studií, pořádaných v České republice.

Časopis si můžete přečíst nebo stáhnout v sekci Publikace na našem webu.