Poslední Rada pro konkurenceschopnost pod taktovkou českého předsednictví

CZELO

Na jednání, kterému předsedal ministr Vladimír Balaš, bylo přijato několik dokumentů vyjednaných za českého předsednictví.

Ve dnech 1. a 2. prosince 2022 proběhlo závěrečné zasedání výzkumné konfigurace Rady EU pro konkurenceschopnost za českého předsednictví v Radě EU. Právě druhý den jednání byl už tradičně věnován oblasti výzkumu.

Ministři členských státu během jednání schválili hned tři důležité dokumenty – 1) Závěry Rady EU k výzkumným infrastrukturám; 2) Závěry Rady EU k nové evropské inovační agendě a 3) Doporučení Rady EU k valorizaci znalostí.

Dalšími body jednání byly partnerství v oblasti výzkumu a inovací ve středomořské oblasti „PRIMA“ a nové znalostní a inovační společenství EIT Kultura a kreativita. V závěru předal ministr Balaš pomyslný předsednický štafetový kolík Švédsku, které bude předsedat Radě EU od 1. ledna příštího roku.

Závěry Rady EU k výzkumným infrastrukturám

Výzkumné infrastruktury byly spolu se synergiemi hlavními prioritami českého předsednictví v oblasti výzkumu a inovací.  Problematice výzkumných infrastruktur se věnovala i mezinárodní konference ICRI, během které byla přijatá tzv. Brněnská deklarace vyzývající k budování celosvětového integrovaného ekosystému výzkumných infrastruktur. Přijaté závěry stanovují priority pro rozvoj evropského výzkumně-infrastrukturního ekosystému do roku 2030. Vyzdvihují klíčovou roli výzkumných infrastruktur jako nástroje dosahování znalostních řešení velkých socioekonomických výzev na evropské i globální úrovni a apelují na zajištění adekvátních podmínek pro dlouhodobě udržitelný rozvoj výzkumných infrastruktur. Ve svých závěrech Rada vyzývá Komisi a členské státy, aby prostřednictvím Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI) vypracovaly další vydání plánu ESFRI a zveřejnily jej do konce roku 2025. Text rovněž vyzývá Komisi, aby do roku 2023 předložila iniciativu týkající se revidované „Evropské charty pro přístup k výzkumným infrastrukturám“. Celou tiskovou zprávu naleznete na webu Rady Evropské unie.

Balas_MSMT_COMPET

Závěry Rady EU k nové evropské inovační agendě

Druhý z přijatých dokumentů reaguje na sdělení Evropské komise k evropské inovační agendě, které bylo představeno začátkem července 2022. Závěry Rady EU reagují na potřebu dalšího posílení evropského inovačního ekosystému tak, aby se EU stala globálním inovačním leaderem a zároveň přináší politická doporučení, jak tohoto cíle dosáhnout. Závěry navrhují opatření ke zlepšení regulačního inovačního prostředí, včetně výzvy pro členské státy a Komisi, aby ve spolupráci s příslušnými zúčastněnými stranami vypracovaly společnou politickou agendu pro dosažení pokroku v koordinaci inovačních politik. Závěry rovněž zdůrazňují potřebu posílení synergií mezi stávajícími programy a iniciativami financování a navrhují individuální podporu pro začínající podniky v oblasti deep tech. Celou tiskovou zprávu naleznete na webu Rady Evropské unie.

Doporučení Rady EU k valorizaci znalostí

Posledním přijatým dokumentem jsou doporučení Rady k valorizaci znalostí. Doporučení reagují na naléhavé výzvy, kterým EU čelí a mají zajistit, aby data, know-how a výsledky výzkumu byly efektivně transformovány do udržitelných produktů, služeb a politik. Aktualizovaná doporučení zahrnují následující: zhodnocování znalostí v politice, výzkumu a inovacích, dovednosti a kapacity, pobídkové systémy, správu duševního vlastnictví, relevanci programů veřejného financování, vzájemné učení, metriky, monitorování a hodnocení. Implementace hlavních zásad na národní, regionální a místní úrovni má za cíl zlepšit spolupráci mezi průmyslem a akademickým sektorem, zvýšit zapojení výzkumných pracovníků do standardizace, zlepšit spolupráci mezi vědeckým sektorem a tvůrci politik a zvýšit zapojení občanů a občanské společnosti do vytváření a implementace inovativních řešení.