Podcast Projektor: Koučování, inspirace v zahraničí, ale i cesta za změnou

PM, DZS

EPALE

Hostkou dalšího dílu podcastu Projektor byla mentorka, lektorka, koučka a manažerka strategických projektů Jana Klekar.

Co vše obnáší práce kouče a mentora? Měl by každý z nás mít svého kouče nebo kariérního poradce? K čemu je dobrý blockchain? To vše se dozvíte v nejaktuálnějším díle podcastu Projektor, kterým provází Martin Dobeš, konzultant pro inovace a podporu ve vzdělání a expert projektu EPALE.

Jana Klekar, která působí jako odborná garantka pro kariérové poradenství a podnikavost v Praze, začala ve světě korporací, kde však prošla vyhořením. Zlomovým okamžikem bylo onemocnění rakovinou, které ji donutilo zastavit se a zamyslet se nad svým životem. Životní výzva, které čelila, ji posunula dopředu a vedla k hledání terapie. Během psychoterapeutického tříletého kurzu se začala zabývat koučováním. Své zkušenosti několik let uplatňuje při práci se startupy a nyní i ve školském prostředí, kde školám pomáhá se strategickým rozvojem a utváření lídrovských kompetencí nejen ve vedení škol.

Jana Klekar zdůrazňuje důležitost zaměření se na pozitivní budoucnost, což pro ni představuje podstatu koučování. Sama si prošla procesem hledání, objevování a přijímání nových příležitostí. Hovoří i o norském modelu budoucnosti, v rámci kterého by každý měl mít k dispozici svého kouče již během studií. Zdůrazňuje však, že motivace musí přijít od jednotlivce, a to vyžaduje důvěru a zranitelnost.

Medailonek Jana Klekar

Pusťte si i další díly Projektoru pro více inspirativních příběhů. Zajímají vás příběhy studentů, stážistů, učitelů a dobrovolníků, kteří vyjeli do zahraničí na zkušenou? Nalaďte si náš druhý podcast Za hranicí a už vám ze světa mezinárodního vzdělávání nic neunikne.