Nové video představuje spolupráci školek v eTwinningu

LuRy, DZS

eTwinning

Učitelky a děti z MŠ Kytlická v Praze a MŠ V Lukách v Rakovníku inspirují další, aby se zapojili do online projektů.

Dnes mělo premiéru nové video Domu zahraniční spolupráce (DZS) o možnostech spolupráce mateřských škol na evropské online platformě eTwinning. Slavností promítání proběhlo na akci eTwinning do každé školky aneb cesta k profesnímu rozvoji pedagoga v pražské školce Kytlická.

„Premiéra se konala záměrně v mateřské školce Kytlická, protože video bylo natočeno z části právě zde,“ vysvětluje Jakub Šerák, který v DZS vede oddělení eTwinning a European Schoolnet. „Ředitelka školky Kateřina Navarová se v eTwinningu angažuje dlouhodobě a pomáhá nám s jeho propagací v České republice.“

Video představuje online spolupráci MŠ Kytlická se školkou V Lukách v Rakovníku, kde pracuje Radka Bradáčová, další aktivní ambasadorka eTwinningu: „eTwinning mi přinesl velkou lásku k mojí profesi, spoustu nových dovedností v oblasti digitální gramotnosti a našla jsem spoustu fajn kolegů,“ říká ve videu, které divákům představuje projekt Haló?.

„Naším záměrem bylo ukázat, že eTwinningové projekty mohou být opravdu velmi jednoduché a že jejich realizaci zvládne každý učitel,“ ujasňuje Jakub Šerák. „Mateřské školy mají navíc tu výhodu, že mohou spolupracovat na národní úrovni, takže jim odpadá případný problém s komunikací v cizím jazyce. I když i mezinárodní spolupráci učitelům ve školkách určitě doporučujeme, protože přináší další benefity.“

Platforma eTwinning je největší online komunitou učitelů v Evropě (i mimo ni). Zapojit se do ní mohou učitelé mateřských, základních a středních škol. V bezpečném online prostředí TwinSpace mohou společně realizovat různé projekty s využitím digitálních technologií. Kromě toho mají možnost na platformě sdílet své zkušenosti a dále se profesně vzdělávat.

Nové video o spolupráci školek je první v řadě z třídílné série, která postupně představí také aktivity základních a středních škol. Všechna budou k vidění na YouTube kanále Domu zahraniční spolupráce a na CZ eTwinning.

Akce eTwinning do každé školky aneb cesta k profesnímu rozvoji pedagoga byla určená ředitelům a učitelům mateřských škol, během které se seznámili s možnostmi, které nabízí platforma eTwinning. Zjistili, jak se realizují mezinárodní online projekty s dětmi v předškolním věku a mohli se zapojit do workshopů. Na příkladech několika úspěšných projektů se dozvěděli osvědčené postupy z praxe, nebo si vyzkoušeli praktické aktivity s digitálními technologiemi a aplikacemi, které budou moci následně využít v eTwinningovém projektu.