Jak zapojit univerzity do občanského života? Přijďte na konferenci European University Alliances and the future of universities

Společná konference DZS, MŠMT, Velvyslanectví Francie a Univerzity Karlovy se zamýšlí nad novou úlohou univerzit.

Při příležitosti francouzského předsednictví v Radě EU spolupořádáme konferenci věnovanou tématu propojení aktivit vysokých škol s místními komunitami, ať už v oblasti vzdělávání nebo výzkumu. Speciálně se zaměříme na úlohu nově vytvořených Evropských univerzit v naplňování této role. Na konferenci je možné registrovat se do 8. května. Můžete ji sledovat také online.

Konference

Ve svém nedávném sdělení o Evropské strategii pro univerzity (18. ledna 2022) zdůrazňuje Evropská komise svou vůli podporovat všechny vysokoškolské instituce v Evropě a poskytnout jim potřebné nástroje, aby se přizpůsobily měnícímu se prostředí, aby prosperovaly a přispívaly k odolnosti a obnově Evropy. Univerzity by se jako takové měly stát „majáky evropského způsobu života“ a „aktéry zelené a digitální transformace“.

Od univerzit, které jsou uznávanými držiteli vědomostí a znalostí, se nyní očekává, že se budou aktivně propojovat s místními komunitami, a společně přispívat k řešení společenských výzev, zejména v návaznosti na cíle udržitelného rozvoje. To vyžaduje změnu přístupu ke vzdělávání studentů, podporu učení založeného na projektech a povzbuzování místního zapojení, stejně jako způsob provádění výzkumu, který dokáže povzbudit studenty, aby se zabývali složitými společenskými výzvami a podporovali udržitelnost v komunitách i mimo ně.

Jak mohou Evropské univerzity pomoci navrhnout reprodukovatelné přístupy k řešení této výzvy? Co se již podařilo? Jak může rámec nabízený Evropskou unií přispět ke změně našeho celkového přístupu k této ústřední otázce?

Odpovědi na tyto otázky budou hledat přednášející na konferenci European University Alliances and the future of universities – How to foster civic engagement?

Termín: Středa 11. května 2022 od 8:30 do 12:30

Jazyk: angličtina

Místo: Vlastenecký sál Karolina, Univerzita Karlova v Praze, Ovocný trh 560/5, nebo online

Účast je pro registrované zdarma.

Předběžný program:

8:45–9:15   Registrace a uvítací káva

9:15–9:45   Úvodní slovo: Alexis Dutertre, velvyslanec Francie v ČR; Prof. MUDr. Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy ; Jaroslav Miller, náměstek MŠMT ; Michal Uhl, ředitel, DZS

9:45–10:15   Hlavní projev o sociální angažovanosti v akademické obci: Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu

10:15–11:05   První panelová diskuse: Jak systematicky začlenit občanskou angažovanost do tréninku
Vystoupí: Univerzita Palackého, Sorbonna Université, Rada studentské komory vysokých škol, ČVUT

11:30–12:20   Druhá panelová diskuse: Výzkum a inovace se společností a pro společnost.
Vystoupí: Centrum pro transfer znalostí a technologií - Univerzita Karlova, Technologické centrum AV ČR, IKEA

Moderuje: Aleš Vlk, bývalý poradce ministra školství ČR a spoluzakladatel internetového magazínu o vědě a výzkumu Věda výzkum.

Prohlédněte si detailní program

Registrujte se do 8. května na https://bit.ly/EUA_civic_engagement