Fórum neformálního vzdělávání. Potenciál pro české školství

Michal Uhl vystoupil na Fóru neformálního vzdělávání. Vyzdvihl důležitost neformálního vzdělávání pro rozvoj globálních kompetencí

Ve čtvrtek 31. března proběhlo ve Valdštejnském paláci v Praze Fórum mezinárodního vzdělávání pořádané Mezinárodní cenou vévody z Edinburghu (DofE). Na konferenci se setkali ředitelé, učitelé, odborníci na vzdělávání a další kolegové z nejrůznějších vzdělávacích institucí z celé České republiky. Cílem bylo ukázat, jak mohou školy a další instituce přispívat k propojování formálního a neformálního vzdělávání a jaké přínosy toto spojení má. 

Michal Uhl

Mezi hlavními řečníky fóra byl i ředitel DZS Michal Uhl. Ve svém projevu zdůraznil roli neformálního vzdělávání při prohlubování kompetencí, na které se ve formálním vzdělávání často zapomíná, jako je projektové řízení, multikulturní chápání či komunikační dovednosti. Připomněl také, že neformální vzdělávání dokáže do vzdělávacího systému zařadit i ty, kterým formální vzdělávání nevyhovuje. Dále představil aktuální možnosti, které mají mladí lidé při řešení současné situace na Ukrajině. Dům zahraniční spolupráce za tímto účelem otevřel mimořádné kolo pro podávání grantových žádostí v programech Erasmus+ a Evropský sbor solidarity, do kterého se mohou zapojit nejen organizace, ale právě i neformální skupiny mladých lidí. 

Dům zahraniční spolupráce se dlouhodobě snaží prohlubovat propojení formálního a neformálního vzdělávání a rozšiřovat povědomí o možnostech, které v této oblasti nabízí evropské vzdělávací programy.