EK představila pracovní dokument k investicím do vodíkové strategie

CZELO

Dokument popisuje překážky a možnosti pro plné využití vodíkových technologií v následujících letech.

Dokument Evropské komise, který vyšel 24. ledna 2022, představuje současnou situaci na poli vědy a výzkumu vodíkových technologií a investiční nástroje, které mají za úkol plně uvést tyto technologie na trh v blízké budoucnosti. Právě vodík má hrát velkou roli ve splnění jednoho z cílů Zelené dohody pro Evropu, a to odklonu od fosilních paliv, což vyžaduje vytvoření výrobní a distribuční sítě čistě vyráběného vodíku. Dokument rovněž přispívá k pilotní akci nového Evropského výzkumného prostoru k zelenému vodíku, jejíž cílem je navrhnutí a implementace společného strategického plánu výzkumu a inovací pro zelený vodík.  

V současnosti je Evropa na jedné z předních pozic ve výrobě a podpoře technologií čistého vodíku, a to hlavně díky prudkému nárůstu kapacit elektrolyzérů, vodíkových dobíjecích stanic a tzv. hydrogen valleys. Podle pracovního dokumentu lze toto vedoucí postavení udržet pouze prostřednictvím zvýšeného úsilí v oblasti výzkumu a inovací na evropské a vnitrostátní úrovni, spolu se silným prvkem mezinárodní spolupráce. 

Jak také zpráva zmiňuje, Evropa je dnes předním výrobcem elektrolyzérů pro výrobu čistého vodíku. Investice EU do výzkumu a inovací ve výši 150 milionů eur od roku 2008 umožnily 200násobné zvýšení kapacit pro elektrolýzu až na dnešních 20 MW. Do roku 2025 je cílem rozšířit tuto kapacitu na 100 MW. Účinnější a nákladově efektivnější elektrolyzéry umožní zvýšení výroby velkých objemů čistého vodíku, který má pomoci k dekarbonizaci evropského průmyslu. 

Pro podporu investic do vodíku mají dopomoct synergie mezi Horizontem Evropa a jeho předchůdcem, Evropskou aliancí pro čistý vodík, Zelenou dohodou pro Evropu a dalšími programy a institucemi. 

Více informací najdete ve zprávě Evropské komise. 

Pokud vás zajímá budoucnost a možnosti vodíku v zemích V4, registrujte se na náš webinář.