CZELO vás zve na diskuzi na téma prevence rakoviny

CZELO

Hosty budou Kateřina Šédová (zakladatelka organizace Loono) a Nina Formánek Jaganjacová (zakladatelka organizace Sifty 52).

Česká styčná kancelář pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO) vás spolu se svými partnery zve na další edici Science Café, která se uskuteční na Mezinárodní den žen dne 8. března 2023 v prostorách Pražského domu v Bruselu. Hosty budou Kateřina Šédová a Nina Formánek Jaganjacová. 

Tématem diskuze bude prevence rakoviny. Díky výraznému zlepšení lékařských postupů, společenských podmínek a obecně našeho chápání zdraví žijí Evropané od minulého století déle a zdravěji. Rakovina však stále ničí naše životy, má negativní dopad na naše rodiny a zatěžuje zdravotní a sociální systém. Evropská data naznačují, že do roku 2035 dojde k 24% nárůstu případů rakoviny, což ji bude řadit mezi hlavní příčiny úmrtí v EU. Navzdory excelentnímu výzkumu a četným iniciativám na úrovni EU a členských států data ukazují, že přibližně 40 % případů rakoviny lze předejít. Dostatečná prevence, která v mnohých členských státech stále chybí, je v boji proti rakovině zásadní. 

ScienceCafé_Cancer prevention

 

Kateřina Šédová vystudovala 1. lékařskou fakultu na Univerzitě Karlově a Harvard Medical School. V roce 2014, po své osobní zkušenosti s rakovinou, založila neziskovou organizaci Loono s cílem motivovat lidi, aby více přemýšleli o svém zdraví. Díky svému přínosu v oblasti prevence byla časopisem Forbes zařazena na seznam nejúspěšnějších mladých lidí 30 pod 30, obdržela EU Commission Health Award za kampaň na prevenci rakoviny a stala se jednou z lídryň v Aspen Institute CEE a Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative. V roce 2021 ji Ernst & Young vyhlásilo sociální podnikatelkou roku.  

Nina Formánek Jaganjacová vystudovala London School of Economics and Political Science. Pochází ze Sarajeva a vyrůstala v Praze jako dcera dvou lékařů. Zaměřuje se na zdravotnictví z pohledu sociální politiky a mezinárodního rozvoje a má zkušenosti ze zdravotního sektoru z Evropské komise v Lucembursku, HIV/AIDS kanceláře UNICEF v Kazachstánu a z ústředí OSN v New Yorku. Je zakladatelkou organizace Sifty 52 a autorkou knihy Příběhy o rakovině, která vznikla v rámci projektu #příběhyo. 

Na akci se můžete zaregistrovat prostřednictvím tohoto odkazu. Science Café organizují CZELO, České centrum v Bruselu, Zastoupení Jihomoravského kraje v Bruselu a Zastoupení hlavního města Prahy při EU.