CZELO oslavilo Mezinárodní den žen diskuzí na téma prevence rakoviny

CZELO

Akce přilákala 60 účastníků.

Na Mezinárodní den žen, dne 8. března 2023, uspořádala Česká styčná kancelář pro vzdělávání a výzkum (CZELO) spolu se Zastoupením Jihomoravského kraje v Bruselu, Českým centrem v Bruselu a Zastoupením hlavního města Prahy při EU první letošní Science Café. Pozvání přijaly Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono a Nina Formánek Jaganjacová, zakladatelka organizace Sifty a autorka knihy Příběhy o rakovině. Akce přilákala 60 účastníků.  

Jarní edice Science Café se zaměřila na problematiku prevence v kontextu rakoviny. Česká republika má ve srovnání s EU-27 nadprůměrný počet diagnostikovaných případů, avšak počet úmrtí na tuto nemoc je u nás o něco nižší, než je průměr EU-27. Data celkově ukazují, že počet diagnostikovaných pacientů narůstá a do roku 2035 se má rakovina stát jednou z hlavních příčin úmrtí v Evropě. Zároveň však analýzy říkají, že až ve 40 % případů se dá rakovině předejít díky včasné a dostatečné prevenci. V otázce samotné prevence je Česká republika v Evropě na předních příčkách. Česko je například první zemí v Evropské unii, která momentálně pilotuje screening plic.  

CZELO_SC_Cancer Prevention_II

I přes to, že prevence a český zdravotní systém je nastaven dobře, stále mnoho lidí preventivní návštěvy lékaře zanedbává, a to z mnoha důvodů – nedostatečná zdravotní gramotnost (v ČR se pohybuje okolo 40 %), nedostatek času a uspěchaná doba či argument „mě se to netýká“. Pokud se však podíváme na statistiky, diagnostikovaná rakovina se týká každého 3. člověka a je tzv. „inkluzivní“. Dle obou řečnic by naše společnost měla převzít plnou zodpovědnost za svůj zdravotní stav a nebát se mluvit o svých zdravotních problémech. Témata a společnost se neustále vyvíjejí a otevřeně mluvit o rakovině není již takové tabu, jako tomu bylo před 10 lety. V tomto kontextu je také nutné tato témata více podporovat i na školách. Naše společnost by měla vědět, kde najít a posléze jak pracovat s informacemi týkajícími se našeho zdraví, což je nedílnou součástí zdravotní gramotnosti. Diskuze také vyvrátila klasické mýty o rakovině. Například to, že rakovina je jen pro „staré“ či fakt, že v případě, že žena kojí, nemůže mít rakovinu.  

CZELO_2023_SC_Cancer Prevention_2

V závěru akce se účastníci mohli zúčastnit krátkého workshopu modelu #prsakoule, kde se naučili, jak se správně samovyšetřit a dozvěděli se o tom, jak často by tuto prevenci měli provádět.