Zveme vás na diskuzi o dezinformacích a vzdělávání

CZELO

Diskuze na téma „Boj proti dezinformacím skrze vzdělávání“ se bude konat v pondělí 14. listopadu ve StamEuropa v Bruselu.

Diskuzní večer, tzv. EduCafé, pořádá Česká styčná kancelář pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO) spolu se Zastoupením Jihomoravského kraje v Bruselu (KJMK) a je určen jak odborníkům ve vzdělávání, tak zájemcům z řad široké veřejnosti. Debata bude probíhat v angličtině.  

Listopadové EduCafé se zaměří na to, jak může vzdělávání pomoci v boji proti dezinformacím. Hosté budou o tomto tématu diskutovat jak v kontextu vysokoškolského vzdělávání a přípravy učitelů (včetně mediální výchovy), tak na úrovni vzdělávacích aktivit pro studenty a mládež. Ve druhé části večera budou mít účastníci možnost pokusit se uniknout dezinformacím „na vlastní kůži“, a to prostřednictvím hry Fakescape. 

Hosty diskuze budou Josef Šlerka z Univerzity Karlovy, Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci a Lucie Čejková z Masarykovy univerzity.  

Josef Šlerka je vedoucí oboru Studia nových médií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, vysokoškolský pedagog, odborník na sociální média, analýzu síťových dat a sémiotiku. Zabývá se symbolickou analýzou, strojovou analýzou přirozeného jazyka, médii a mediální krajinou (dezinformační weby, konspirační teorie a jejich vnímání).  

Kamil Kopecký je docent na Katedře českého jazyka Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace (PRVOK).  Zaměřuje se na rizikové formy online komunikace, ochranu osobních údajů či mediální gramotnost (včetně dezinformací, fake news, masových médií atd.).  

Lucie Čejková je novinářka, lektorka Fakescape a výzkumná pracovnice na Katedře mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Zaměřuje se především na zvyšování mediální gramotnosti dospělých a seniorů. Je členkou výkonné rady Fakescape – studentského spolku z Masarykovy univerzity, jehož cílem je rozvíjet mediální gramotnost žáků a studentů. 

Diskusní večer bude moderovat Aneta Zachová, šéfredaktorka serveru Euractiv.cz

Na EduCafé se můžete registrovat prostřednictvím online formuláře (registrace uzavřena).