Zjistěte více o možnostech vědecko-technické spolupráce s Brazílií

CZELO

Pracovní skupina IGLO pro oblast mezinárodní spolupráce se věnovala spolupráci s Latinskou Amerikou.

Kancelář CZELO se dne 19. ledna 2022 zúčastnila setkání pracovní skupiny IGLO pro oblast mezinárodní spolupráce, v rámci, kterého byly představeny možnosti spolupráce s Brazílií a potažmo celým regionem Latinské Ameriky. 

Brazílie pro EU už dlouhodobě představuje jednoho z klíčových partnerů v oblasti vědy a výzkumu. Z hlediska účasti v H2020 je Brazílie pátou nejaktivnější zemí ze zemí mimo EU. Brazilské subjekty se v minulém programovém období zapojily do 224 projektů, přičemž úspešnost návrhů s brazilskými partnery představuje19,2 %, což je více než celková úspěšnost v rámci programu Horizont 2020, která byla ve výši 15 %.

V listopadu 2021 došlo k důležitému milníku spolupráce EU-Brazílie, a to k dohodě o zavedení mechanismu spolufinancování brazilské účasti v programu Horizont Evropa. Mechanismus by měl být plně funkční v průběhu roku 2022 a spolufinancování bude zabezpečeno prostřednictvím tří grantových agentur – CNPq, FINEP a CONFAP.

Dále byla v rámci setkání představena Čtvrtá tematická společná výzva EU-LAC v oblasti STI, která bude otevřena 28. ledna 2022. Jedná se o výzvu zájmové skupiny EU-LAC, která vznikla v roce 2017 a je založena na vzájemné spolupráci 29 grantových agentur ze zemí Latinské Ameriky, Karibiku, EU a asociovaných zemí. 

Výzva bude otevřená do 28. dubna 2022 a zahájení úspěšných projektů se očekává v průběhu října - prosince 2022. Maximální délka trvání projektu je 36 měsíců. Co se týče kritérii způsobilosti, každé konsorcium musí být složené z minimálně 4 způsobilých partnerů ze 4 různých zemí. Součástí konsorcia mohou být i partneři mimo způsobilé země, ty si však musí zabezpečit vlastní finanční zdroje. 

Více informací se dočtete v zápise kanceláře CZELO k tomuto setkání.