Vznikla nová Evropská aliance pro výzkum a vzdělávání v oblasti oceánů

CZELO

8. prosince byla v Evropském parlamentu oficiálně zahájena spolupráce výzkumných a vysokoškolských institucí z 13 evropských zemí.

Zdroj: Twitter Mariya Gabriel
Zdroj: Twitter Mariya Gabriel

Cílem European Ocean Research and Education Alliance (EOREA), sdružení 14 zakládajících výzkumných a vysokoškolských institucí, je spojovat a budovat expertízu a infrastrukturu, aby společně docílily větších pokroků ve výzkumu a výuce o oceánech na evropské úrovni. Další evropské instituce, které by se chtěly do aliance zapojit, jsou vítány v rámci tříleté pilotní fáze. EOREA má přispět k evropské agendě, včetně implementace evropské mise „Restore Our Ocean and Waters“, budoucí Vědomostní a inovační komunity „Ocean“, Partnerství pro udržitelné modré hospodářství a Společné programovací iniciativy „Oceány“. Nově vzniklá aliance by také měla přispět k implementaci agendy OSN (Cíle udržitelného rozvoje, Mezinárodní námořní organizace – IMO).  

Aktivity EOREA budou realizovány v rámci společných tematických programů, během nichž budou zapojené instituce vykonávat výzkumnou činnost založenou na aktuálních výzvách a sdílet a sjednocovat ji na národní úrovni (skrze výměny jak informací, tak zaměstnanců). Cílem EOREA je také rozvíjet společné interdisciplinární vzdělávací aktivity založené na poznatcích získaných z výzkumné činnosti a zlepšovat existující vzdělávací programy, tak, aby zahrnovaly poslední vědecké objevy. Aliance má také poskytovat politické poradenství světovým, evropským a národním institucím a orgánům.  

Instituce, které zatím nejsou součástí aliance, se mohou k této iniciativě připojit v rámci tříleté pilotní fáze, kdy budou spuštěny společné tematické programy. Během tohoto období EOREA zmapuje, jaké aktivity se dají sjednotit a kde se dá snížit jejich duplikace. Společné programy budou otevřeny všem výzkumným, inovativním a vzdělávacím institucím. Sekretariát Aliance bude vstupním bodem pro všechny, kteří budou mít zájem o členství a o zapojení se do existujících programů či o zahájení nových.        

Mezi hlavní témata, na něž se EOREA zaměří, patří například: Klima a oceán, Znečištění moří a pobřežní eroze, Biodiverzita a biogeochemie, Průzkum hlubokých vod, Námořní inženýrství (lodě, energie), Mořské právo, Modré oběhové hospodářství, Sociální vědy a oceány, Akvakultura, Megaměsta na pobřeží, Mořská robotika a nové sensory, Modré umění a humanitní obory.  

V současné době jsou členy EOREA Univerzita Aix-Marseille (Francie), Norská univerzita vědy a technologie, Aaltova univerzita (Finsko), Dánská technická univerzita, Svobodná univerzita Brusel (Belgie), Helénské centrum pro mořský výzkum (Řecko), Chalmersova technologická univerzita (Švédsko), Italská národní vědecká rada, Lisabonská univerzita – CENTEC (Portugalsko), Delftská technologická univerzita (Nizozemí), Institut Jožefa Stefana Ljubljana (Slovinsko), Národní institut mořského výzkumu a vývoje NIMRD (Rumunsko) a Univerzita South Hampton (Velká Británie). 

Pro více informací o EOREA se neváhejte obrátit na massimo.busuoli@ntnu.no nebo karl.stoeckel@univ-amu.fr