Výzva pro ženy podnikatelky: přihlaste se do programu Supernovas a podpořte podnikatelský ekosystém EU!

CZELO

Momentálně jsou otevřeny dvě výzvy pro programy Rocket-Up a Women2Invest.

Evropský inovační a technologický institut (EIT) spustil nový program Supernovas, který má za cíl zvýšit roli a účast podnikatelek v podnikatelském ekosystému EU. Program vznikl pod záštitou tří znalostních a inovačních společenství (KICs) - EIT Urban Mobility, EIT Manufacturing a EIT Food. Iniciativa má identifikovat začínající talentované podnikatelky (různého věku, původu, expertízy a aspirací) a využít jejich potenciál k rozvoji a začlenění více žen do podnikatelského ekosystému. Účastnice programu budou mít přístup k finanční podpoře, školení a networkingu.  

Konkrétně se jedná o následující aktivity: 

Program Rocket-Up 

Rocket-Up je tříměsíční program, který má za cíl podporovat inovativní podniky, které jsou vedeny ženami. Program poskytuje mentoring na míru a propojuje účastnice s předními firmami a partnerskými městy EIT. V rámci programu fungují odborníci, kteří mají naplnit konkrétní potřeby vybraných start-upů a pomoci jim s přístupem na nové trhy. Zároveň odborníci poskytují odborné rady týkající se nového ekosystému a propojují start-upy s potenciálními zákazníky. 

Výzva je otevřena do 19. června 2022. 

Program Women2Invest 

Women2Invest je program, který cílí na ženy ze STEAM oborů (přírodní vědy, technologie, technika, umění a matematika), které mají minimální znalosti o investičním prostředí a investicích rizikového kapitálu. Hlavním cílem programu je napomoci talentovaným ženám nastartovat jejich kariéru v investičním sektoru a také poskytnou investorům další zdroj k náboru nových zaměstnankyň k budoucímu rozšíření jejich investičních týmů. Iniciativa zahrnuje různorodé školící aktivity jako jsou odborné přednášky, simulace investičních procesů a skupinová školení. Účastnicím bude poskytnuta placená stáž na dobu osmi týdnů ve fondech rizikového kapitálu. 

Výzva je otevřena do 30. června 2022.  

Program Start-Up Stairway 

Cílem programu Start-up Stairway je identifikovat start-upy a scale-upy z oblasti high-tech a deep-tech sektorů a propojit je se začínajícími podnikatelkami ze STEAM oborů s nabídkou získání pracovních zkušeností z těchto podniků. Program nabídne až 60 stáží z čehož minimálně 50 % účastnic musí být ze zemí nebo regionů RIS. Vybrané účastnice absolvují stáž po dobu nejméně 3 měsíců ve vybraných start-upech a scale-upech. Program by měl celkově zvýšit počet zaangažovaných žen v deep-tech start-upech, který je obecně nižší.  

Program Women Leadership 

Program Women Leadership probíhá ve spolupráci s Evropskou radou pro inovace (EIC) a je otevřen ženám, které vedou start-upy a výzkumné týmy. Program nabízí ženám možnosti mentoringu, koučování a školení, aby své manažerské dovednosti posunuly na další úroveň. 

Více informací naleznete na webu EIT Urban Mobility