Vysoké školy vyučující žurnalistiku mohou získat podporu pro tvorbu kurzu o EU

CZELO

Komise podpoří přípravu osnov a výukových materiálů pro kurz o Evropské unii a politice soudržnosti EU pro studenty žurnalistiky.

Cílem výzvy Příprava a implementace kurzu o EU a o politice soudržnosti EU pro vysoké školy vyučující žurnalistiku je zlepšit informovanost studentů a studentek žurnalistiky o Evropské unii a o tom, jak EU investuje do regionů a měst.  

Evropská komise podpoří síť vysokoškolských institucí (minimálně 2 univerzity ze 2 různých členských států), která vypracuje a implementuje kurz zaměřený na fungování EU, investice EU do regionů a měst (zejména prostřednictvím politiky soudržnosti) a způsob pokrývání těchto témat se zaměřením na regionální a místní úroveň. 

Zavedení kurzu o EU a politice soudržnosti by mělo vést ke zvýšení počtu novinářů specializujících se na problematiku EU a k širšímu pokrývání evropských politik a iniciativ. Tyto kurzy by se měly zaměřit také na investice v rámci politiky soudržnosti, které představují nejhmatatelnější důkaz dopadu EU na každodenní život občanů (investice na podporu vytváření pracovních míst, konkurenceschopnosti podniků, hospodářského růstu, udržitelného rozvoje atp.).  

Výzva je zároveň příležitostí pro prohloubení akademické debaty o EU (konkrétně o politice soudržnosti) a pro zavedení inovací ve výuce o EU prostřednictvím spolupráce mezi vzdělávacími institucemi.  

Návrhy mohou předkládat univerzity a další vzdělávací instituce vyučující žurnalistiku na bakalářské a magisterské úrovni, které se nacházejí v členském státě EU a jsou akreditovány podle právních předpisů dané země. Uzávěrka přihlášek je 21. dubna 2022 ve 13:00, výsledky by měly být známy v červnu. Na výzvu je vyčleněn 1 milion eur (Komise uhradí 95 % nákladů projektu) a očekává se financování jednoho návrhu. Více informací se dočtete na webu Evropské komise, kde jsou zveřejňovány výzvy k předkládání návrhů v oblasti politiky soudržnosti nebo přímo v textu výzvy