Výsledky konzultací k reformě hodnocení výzkumu

CZELO

Nově zveřejněná zpráva představuje hlavní zjištění vyplývající z konzultací a identifikuje cíle, které by měly být sledovány.

Reforma hodnocení výzkumu je považována za prioritu pro zajištění kvality, výkonnosti a dopadu výzkumu. Reforma však vyžaduje kulturní a systémové změny, které se ukazují jako velmi složité a pomalu proveditelné. Proto za účelem získaní zpětné vazby od zúčastněných stran zorganizovala Evropská komise v období od března do listopadu 2021 vícero konzultací.

Nově zveřejněná zpráva představuje hlavní zjištění vyplývající z konzultací a identifikuje cíle, které by měly být sledovány. Rovněž navrhuje koordinovaný přístup, založený na zásadách a činnostech, na němž by se měly vzájemně dohodnout organizace odpovídající za financování a hodnocení výzkumných projektů, výzkumníci a výzkumné instituce.

Z výsledků konzultací vyplývá, že hodnocení výzkumu by mělo podporovat kvalitativní úsudek pomocí hodnocení „peer-review“, dále by mělo odměňovat kvalitu a (potenciální) dopad výzkumu, a celkově podporovat výzkum, který splňuje nejvyšší standardy etiky a integrity. Hodnocení by mělo rovněž zohledňovat a oceňovat rozmanitost výzkumných činností a výstupů, a tím podporovat různé profily a profesní dráhy výzkumných pracovníků.

Zpráva rovněž navrhuje další postup při implementaci těchto zásad a opatření. Za tímto účelem by měla být vytvořená evropská dohoda mezi všemi zúčastněnými stranami, které jsou ochotné reformovat současný systém hodnocení výzkumu. Konkrétně se jedná o jednotlivé organizace financující výzkum, organizace provádějící výzkum a vnitrostátní/regionální hodnotící orgány a agentury. Společná dohoda by jednotlivým institucím nabídla prostor pro testování změn, pro vzájemné učení a pro bezpečnější a efektivnější zapojení do reforem. Úlohou signatářů smlouvy by bylo sestavení implementačního plánu, včetně výstupů, milníků a konkrétních časových rámců, a také opatření pro sledování dosaženého pokroku. Pro správnou implementaci a hodnocení reforem je nezbytné, kromě jiného, i úzké zapojení výzkumníků do celého procesu.

Reformovaný systém by měl být dostatečně flexibilní, aby se přizpůsobil rozmanitosti zemí, oborů, výzkumných kultur, úrovní vyspělosti výzkumu, specifických poslání institucí a profesních drah jednotlivců.

Celá zpráva je k dispozici na webové stránce Evropské komise.