Sport: nové výzvy na podporu udržitelnosti či místních programů a infrastruktury 

CZELO

Žádosti o tzv. pilotní projekty a přípravné akce se podávají přes portál FTOP do 12. října 2022. 

Evropská komise vypsala dvě nové výzvy v oblasti sportu: 

Pilotní projekty jsou iniciativy experimentální povahy, které trvají maximálně dva roky a jsou určeny k testování užitečnosti nových aktivit. Přípravné akce trvají nejvýše tři roky a slouží k přípravě nových EU politik, právních předpisů, programů atp. Obvykle navazují na úspěšný pilotní projekt se stejným tématem. 

Sport pro lidi a planetu – nový přístup k udržitelnosti prostřednictvím sportu v Evropě 

Úspěšný pilotní projekt by měl přispívat k tomu, aby si lidé prostřednictvím sportu uvědomili důležitost udržitelnosti a lépe pochopili, jak mohou sami přispět ke společenské soudržnosti a ochraně životního prostředí. Cílem navrhovaného projektu je zvýšit u občanů EU povědomí o tom, jak může sport urychlit společenskou a environmentální změnu a inspirovat je k aktivnějšímu přístupu k udržitelným opatřením – to vše prostřednictvím sportu, sportovních událostí či ambasadorů. Celkový rozpočet na výzvu činí 1 437 074 eur, přičemž jeden projekt může získat maximálně 400 tisíc eur. Více se dočtete v textu výzvy.  

Místní sportovní programy a inovace infrastruktury 

Cílem této akce je poskytnout příležitost sportovním organizacím, aby mohly podporovat a rozvíjet nové formy sportu a pohybových aktivit, ale i komunikaci o těchto aktivitách nebo rozvoj lehkých sportovních zařízení. Celkový rozpočet na výzvu činí 1 945 500 eur, přičemž jeden projekt může získat maximálně 400 tisíc eur. Více se dočtete v textu výzvy