S eTwinningem k mezinárodní spolupráci. Inspirujte se podzimní nabídkou nejen pro nováčky

PM, DZS

eTwinning

Přinášíme přehled nadcházejících seminářů, webinářů a dalších akcí na platformě eTwinning, do kterých můžete zapojit i svou školu.

eTwinning

Jste učitelem či učitelkou mateřské, základní nebo střední školy a zajímá vás možnost, jak zrealizovat mezinárodní projekt se svými žáky? Nebo byste si rádi vyměnili nápady s jinými učiteli, a obohatili tak svou výuku o nové metody? 

Evropská platforma eTwinning vám umožňuje realizovat vzdělávací aktivity a projekty na dálku prostřednictvím digitálních technologií. Propojte se skrze ni s možnými partnerskými školami či využijte kontaktů na školy v EU z projektů, které jste už třeba realizovali např. v rámci programu Erasmus+. 

Co eTwinning umožňuje? 

  • usnadňuje navazování mezinárodních kontaktů 

  • umožňuje využití cizích jazyků v praxi 

  • podporuje prohlubování znalostí digitálních technologií 

  • poskytuje bezpečné virtuální prostředí pro spolupráci žáků a učitelů na mezinárodní úrovni 

Projekty můžou mít různé podoby. Inspirujte se „Galerií projektů“ na české stránce programu nebo také sérií videí, kterou najdete níže, o třech úspěšných českých eTwinningových projektech z MŠ Kytlická v Praze a MŠ V Lukách v Rakovníku, dále ze Základní školy Václava Havla v Poděbradech a ze Střední školy technické v Přerově. 

Souhrn nabídky eTwinningu pro období podzim/zima 2023: 

E-learningové kurzy 

Tyto kurzy, které probíhají v češtině, vám pomohou seznámit se z pohodlí domova a ve vlastním tempu s možnostmi eTwinningu. Po celou dobu budete mít k dispozici podporu zkušených lektorů, kteří vám mohou pomoci se všemi případnými dotazy, a také online komunitu dalších kolegů, se kterými můžete sdílet zkušenosti. Podzimní e-learningový kurz začíná již v pondělí 16. října. V případě zájmu doporučujeme zaregistrovat se na kurz co nejdříve. 

Slovanský seminář – Brno 

Je tu poslední ze série tří česko-slovensko-polských seminářů, a to na téma „Digitální wellbeing v mateřských školách: Zdravá rovnováha mezi online a offline světem“. Tento seminář, který se odehraje v Brně a je určený začínajícím, ale i zkušenějším eTwinnerům působícím v mateřských školách, se koná 19. až 21. října. Více informací a registrační link naleznete na stránkách eTwinningu

Kavárna Inspirace 

Zveme vás na novou sérii online setkání v aplikaci Teams a následného moderovaného programu pro učitele v tzv. Kavárně Inspirace. Toto pololetí se zaměříme na téma umělé inteligence a jejího využití. S registrovanými zájemci začínáme první setkání již v úterý 10. října.  

Metodické a mezinárodní semináře 

Metodické semináře eTwinning jsou určeny pedagogickým pracovníkům mateřských, základních a středních škol vzdělávajících děti, žáky a studenty ve věku 3-19 let. Cílem seminářů je ukázat eTwinnerům a učitelům registrovaným v platformě European School Education Platform, jak začít realizovat mezinárodní online projekty. Semináře, které jsou vedeny našimi zkušenými ambasadory, probíhají prezenčně ve většině českých regionů a jsou pro všechny učitele zdarma, účastníci seminářů si hradí pouze dopravu. Stačí se jen předem registrovat a vybrat si preferované místo a čas semináře. Noví zájemci o zapojení se do eTwinningu absolvují ještě před samotným seminářem informační webinář. 

Mezinárodní semináře mají za cíl propojit učitele z různých států EU i mimo ni a umožnit jim dozvědět se více o eTwinningu a především se setkat osobně (či online) a domluvit se na spolupráci tváří v tvář. Nenechte si ujít příležitost inspirovat se od svých kolegů napříč Evropou a nalézt partnery do svých budoucích eTwinningových projektů. Aktualizovaná nabídka seminářů pro podzim/zimu 2023 je dostupná na webu.  

Webináře 

Pro zájemce o virtuální účast pořádáme během školního roku také pravidelné webináře. První z nich proběhne již 4. října. Seznam všech vypsaných termínů naleznete také na webu

V těchto kolech webinářů vás provedeme jednotlivými fázemi projektu od hledání partnera, zahájení projektu, přes průběh projektu až po jeho závěr, evaluaci a rady „jak na Quality Label”. Zúčastnit se mohou nejen učitelé, kteří realizují nebo plánují realizovat projekt v rámci eTwinningu, ale i ti, kteří chtějí do své výuky zapojit digitální technologie a nové nástroje či které zajímá projektová výuka. 

Online poradna 

Máte dotazy k platformě, které však nechcete řešit na semináři či webináři? Otevíráme pro vás eTwinningovou online poradnu, ve které vám odpoví na otázky ambasadoři eTwinningu a členové Národního podpůrného střediska eTwinning. Probíhat bude vždy každou středu ob týden s prvním termínem již ve středu 13. září od 18:00 do 19:00 skrze MS Teams.