Rozpočet na výzkum a vzdělávání bude v roce 2022 navýšen

CZELO

Evropský parlament a Rada se předběžně dohodly na rozpočtu EU na rok 2022. Finálně bude schválen do konce listopadu.

Dne 16. listopadu 2021 se obě instituce shodly na tom, že závazky budou činit 169,5 miliard eur a platby 170,6 miliard eur, což činí o 479,1 milionů eur více, než bylo navrhnuto Evropskou komisí. Navýšený rozpočet se zaměří především na programy a politiky, které přispívají k postpandemické obnově, udržitelnosti a investicím do zelené a digitální transformace. Patří mezi ně například výzkumný program Horizont Evropa, jehož rozpočet bude navýšen o 100 milionů eur nad rámec návrhu Komise, a akční program pro životní prostředí a klima LIFE, jehož plánovaný rozpočet se navýší o 47,5 milionů eur. 

V programu Erasmus+ dojde k navýšení rozpočtu o 35 milionů eur. Mimo výše uvedené bude více financí alokováno pro program jednotného evropského trhu, EU4Health, humanitární pomoc či Úřad evropského veřejného žalobce. 

Dohodu musí ještě formálně potvrdit Evropský parlament a Rada. Hlasování v Radě je plánováno na 23. listopadu a  Evropský parlament by měl o rozpočtu hlasovat v průběhu listopadového plenárního zasedání.  

Více informací naleznete v tiskové zprávě Evropského parlamentu.