Rok 2021 bude v eTwinningu zaměřen na mediální gramotnost a dezinformace

eTwinning

„Internet bez nepravdivých či zavádějících informací nebyl nikdy tak zapotřebí jako v době koronavirové pandemie.“ Evropská komise

Mediální gramotnost je v příručce k přípravné akci Mediální gramotnost pro všechny vyhlášené Evropskou komisí chápána jako zastřešující výraz pro odborné, kognitivní, sociální, občanské a tvůrčí schopnosti, jež občanům umožňují získat přístup k médiím, kriticky jim porozumět a pracovat s nimi.

Pojmem dezinformace se rozumí informace, které jsou prokazatelně nepravdivé nebo zavádějící a které jsou vytvářeny, prezentovány a šířeny s cílem získat ekonomický prospěch nebo zmást veřejnost, přičemž mohou veřejnosti uškodit.

eTwinning je s tématem mediální gramotnosti úzce spojen již od svého počátku v roce 2005 – podporuje využívání digitálních nástrojů v každodenním životě učitelů i žáků a jeho nedílnou součástí jsou také otázky e-bezpečnosti a zodpovědného chování na internetu (netiketa).

Na téma roku budou zaměřeny mezinárodní kurzy profesního rozvoje (PDW), online semináře a výroční konference, články na portálu eTwinning i česká výroční publikace eTwinning.

A jak jste na tom s mediální gramotností vy? Pro lepší představu, co všechno tento pojem zahrnuje, vyzkoušejte třeba test online, zdarma a v češtině na webu euhrou.cz.

Sledujte pravidelně novinky na našem webu a/nebo náš FB profil CZ eTwinning a nic zajímavého vám neunikne!

Článek vychází z informací uvedených na portálu eTwinning.