Proběhl webinář na téma mikrocertifikátů

CZELO

Inspiraci a příklady praxe využití mikrocertifikátů lze čerpat v různých zemích světa, včetně Česka.

Organizace EARLALL (Evropská asociace regionálních a lokálních autorit pro celoživotní vzdělávání) a SwissCore (styčná kancelář pro Evropský výzkum, inovace a vzdělávání) uspořádaly 12. května 2022 webinář na na aktuální téma mikrocertifikátů (European approach to Microcredentials).

Nejprve William O’Keeffe z Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování (GŘ EMPL) Evropské komise seznámil účastníky s návrhem Doporučení Rady o evropském přístupu k mikrocertifikátům pro celoživotní učení a zaměstnatelnostZmínil, že během pandemie exponenciálně vzrostla poptávka po mikrocertifikátech a jejich plošném používání. Některé z platforem, které nabízejí mikrocertifikáty, ohlásily nárust až o 400 %.  S odkazem na přecházení k ekologické a digitální transformaci uvedl, že je nutné zvýšit kvalifikaci a rekvalifikaci pracovníků (tzv. up-skilling a re-skilling) a harmonizovat využívání mikrocertifikátů napříč členskými státy tak, aby došlo k vytvoření společného rámce a standardů.

Příklady praxe z evropských zemí

Během druhé části webináře byly představeny praktické příklady z různých evropských zemí. Svatopluk Štolfa s kolegou Markem Spányikem z VŠB-TUO a Automotive Skills Alliance přiblížili možnosti mikrocertifikace v oblasti automobilového průmyslu. Příklad z Irska prezentovala Emma Francis z Irské univerzitní asociace (Irish Universities Association). Projekt s názvem „MicroCreds“, zahrnující 7 univerzit, zavádí kolektivní národní rámec pro kvalitní a akreditované mikro-certifikování. Pascal Paschoud, prezident organizace Swissuni a výkonný ředitel pro další vzdělávání na technické univerzitě EPFL ve Švýcarsku představil pohled z VŠ prostředí, při kterém kladl důraz na flexibilitu, modularitu a individualizaci v mikrocertifikování. Björn Flintberg, vedoucí projektu ve švédském sdružení výzkumných institutů RISE, představil pilotní projekt navrhující kurzy, které propojí odborný sektor s univerzitami tak, aby pokryly všechny úrovně vzdělávání.  V neposlední řadě Neus Caufapé, ředitel Institutu Escola del Treball a Cristina Marfil, technická poradkyně generálního ředitelství pro odborné vzdělávání a přípravu na Ministerstvu školství v Katalánsku, prezentovali příklad ze Španělska. V této zemi byl zaveden nový zákon, který stanovuje povinnost pro všechny kurzy a moduly být akreditovatelné, kumulativní a uznávané. Představen byl také Erasmus+ projekt MICROVET: An Opportunity to upskill VET graduates (MICROVET: Příležitosti pro zvyšování kvalifikací absolventů odborného vzdělávání).

Webinář byl zakončen ze strany EARLALL informací o návazném setkání na podzim 2022 na téma Individuálních vzdělávacích účtů (individual learning accounts). Více informací, včetně všech prezentací ke stažení a nahrávky webináře, najdete na webu EARLALL.