Přečtěte si více o investičním prostředí pro evropské start-upy a scale-upy

CZELO

Kancelář CZELO se dne 17. března 2022 zúčastnila setkání pracovní skupiny IGLO pro oblast inovací. V rámci setkání byla představena zpráva na téma „European scale-up gap - Too few good companies or too few good investors?“  

Dle publikace jsou start-upy a scale-upy klíčovými hracími silami evropské ekonomiky. Zejména scale-upy přispívají k zaměstnanosti, inovacím a růstu evropské ekonomiky. Avšak i přes dosažený pokrok, Evropa stále zaostává za USA. Dle zprávy jsou příčinami nepoměru mezi Evropou a USA fragmentace vnitřního trhu, regulace, nedostatečné kompetence pracovníků, přístup k financím a nedostatek úspěšných případů, které by motivovaly evropské start-upy a scale-upy. Zpráva odhaduje, že pokud by došlo k odstranění této propasti, v Evropě by mohl vzniknout až 1 milion nových pracovních míst. 

Zpráva také navrhuje několik politických doporučení, jako je například vytvoření „megafondu“, které staví na doporučeních ze strany průmyslového sektoru a tvůrců politik. Dle názoru místopředsedy Evropské rady pro inovace by toto bylo řešení, jak konkurovat gigantům jako je USA nebo Čína. 

Více informací se dočtete v zápise kanceláře CZELO k tomuto setkání.