Poslední Science Café v roce 2023 se zaměřilo na téma genetické editace s Alžbětou Ressnerovou

CZELO

V záznamu z debaty se dozvíte o podobě a použití nanorobotů nebo o budoucnosti a minulosti genové editace.

Na letošní poslední edici Science Café přijala pozvánku Alžběta Ressnerová, doktorandka na CEITECu a držitelka Fulbright Masarykova stipendia na University of California v Berkeley na Innovative Gennomics Institute, kde se v posledním roce soustředila na vývoj transportních systémů pro dopravu CRISPRu k cílovým buňkám.

Akce pořádaná kanceláří CZELO, Zastoupením Jihomoravského kraje v Bruselu, Českým centrum Brusel a Pražským domem v Bruselu přilákala přes 50 hostů.

Debatu otevřela moderátorka Olga Maximová (Czechitas) dotazem týkajícím se nanorobotů, jejich podoby, použití, způsobu napájeni a finanční náročnosti. Alžběta Ressnerová dále představila současnou debatu na poli genové editace a co pro tento obor znamená první legislativně povolené klinické použití pro specifické nemoci ve Spojeném království. Doplnila také zajímavost k české stopě na poli genetické editace. První studii, která se zabývala možným použití CRISPRu pro genovou editaci napsal Prof. Dr. Martin Jínek v roce 2012. V závěru debaty Alžběta představila bakteriální imunitu a funkci CRISPRu při editaci genomu a také eticky sporné aplikace této technologie v Číně.

Celou debatu si můžete přehrát na našem YouTube kanálu:

Fotky z události najdete na našem LinkedInu.

Foto: Dagmar Kneřová (Pražský dům v Bruselu)