Ostravská univerzita oslavila zahájení aliance Evropských univerzit NEOLAiA

PM, DZS

CZELO

Jako jeden z devíti členů NEOLAiA oslavila úspěšný start aliance ve svém City Campusu po únorovém zahájení v Bruselu.

NEOLAiA

V Koncertním sále Fakulty umění v City Campusu Ostravské univerzity proběhlo slavnostní setkání aliance Evropských univerzit NEOLAiA. Ostravská univerzita totiž v rámci této aliance uspěla v poslední výzvě a připojila se tak k nejprestižnějším českým univerzitám zapojeným do této iniciativy. V Moravskoslezském kraji, ve kterém se univerzita nachází, jsou součástí aliancí celkově již tři univerzity (Ostravská univerzita – NEOLAiA, Slezská univerzita v Opavě – STARS EU a Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava – UREKA SHIFT), což tento kraj činí unikátním nejen v Česku, ale i v Evropě.  

Mezi další aliance s českou účastí patří 4EU+ (Univerzita Karlova), EDUC (Masarykova univerzita), Aurora (Univerzita Palackého v Olomouci), EuroTeQ (České vysoké učení technické v Praze), EULiST (Vysoké učení technické v Brně) a EUPeace (Západočeská univerzita v Plzni). 

Aliance NEOLAiA čítá devět členských univerzit z devíti evropských regionů a více než 150 tisíc studentů. Svým výzkumem, nabídkou vzdělávání i angažovaností pro společnost cílí na zapojení se do globálních trendů a vysoce integrovanou meziuniverzitní spolupráci v evropském kontextu. Podtitul „Transforming Regions For An Inclusive Europe“ vystihuje snahu aliance přispět k tomu, aby regiony nacházející se mimo hlavní evropské metropole prosperovaly a aby se jejich obyvatelé cítili součástí evropské pospolitosti.

NEOLAiA je tvořena velmi rozmanitou, pestrou komunitou univerzit z různých částí Evropy. Jelikož v době mého narození v 70. letech nebyla různorodost podporována, spíše naopak, představuje tak pro mne velmi inspirativní společenství a možnost sdílet zkušenosti, nikoliv soupeřit. Je to pro Ostravskou univerzitu také možností, aby internacionalizace nebyla pouze otázkou mobilit, ale aby prostupovala všemi agendami a činnostmi,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký.

Předávání pracovních balíčků jednotlivým pracovníkům univerzity. Foto: DZSPředávání pracovních balíčků jednotlivým pracovníkům univerzity. Foto: DZS

Oficiální zahájení aliance za přítomnosti rektorů všech partnerských univerzit již proběhlo v Bruselu na začátku února. Setkání v City Campusu tak mělo spíše oslavný cíl pro samotné zaměstnance univerzity, lokální instituce a stakeholdery. Rektor Petr Kopecký zde předal formální jmenovací dopisy akademikům, kteří budou spravovat jednotlivé pracovní balíčky v rámci projektu.

Značka aliance Evropských univerzit je ale také oceněním kvalitní práce, projevem důvěry, že dokážeme aktivně přispět k realizaci evropské strategie pro univerzity a k integraci Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (EHEA),“ řekla Renáta Tomášková, prorektorka pro zahraniční vztahy Ostravské univerzity.