Nominace na sportovní ceny #BeActive Award 2022 jsou otevřeny

CZELO

Inspirativní projekty či jednotlivce můžete nově nominovat ve čtyřech kategoriích. Přihlášky se podávají do 19. května.

Cena #BeActive Award je udělována projektům a jednotlivcům, kteří aktivně prosazují sport a fyzickou aktivitu. Tradičně se udělovala ve třech kategoriích, letos přibyla také čtvrtá, a to s mezigenerační tematikou: 

  1. Vzdělávání (#BeActive Education Award) 

  2. Pracoviště (#BeActive Workplace Award) 

  3. Místní hrdina/hrdinka (#BeActive Local Hero Award) – kategorie pro jednotlivce starší 18 let 

  4. Mezigenerační sport (#BeActive Across Generation Award) 

Ceny #BeActive Awards vypisuje Evropská komise a v každé kategorii oceňuje tři projekty. Vítězové bývají tradičně vyhlášeni během Evropského týdne sportu, loňský ceremoniál se konal 29. listopadu v Bruselu. V roce 2020 se mezi výherci objevil také český triatlonista Tomáš Slavata (kategorie Místní hrdina), loni byly ceny bez českého zastoupení. 

Pro každou kategorii je vyhrazen rozpočet 15 tisíc eur, který bude rozdělen mezi 3 oceněné projekty (10 tisíc eur pro vítěze a 2 500 eur pro druhé a třetí místo). Více se o podmínkách soutěže dozvíte na portálu FTOP.

BeActive

Kategorie a oceňované aktivity  

V kategorii vzdělávání jsou oceňovány projekty, které se snaží prostřednictvím vzdělávání motivovat děti k fyzické aktivitě i mimo tělesnou výchovu ve škole. Řadí se sem např. aktivní výuka mimo třídu, mimovýukové aktivity nebo různá kreativní řešení pro vytvoření aktivního vzdělávacího prostředí. 

Pracoviště může být oceněno, pokud vede a povzbuzuje své zaměstnance k fyzické aktivitě. Může se jednat např. o zavedení aktivních přestávek, např. během obědové pauzy, či o jiná další kreativní řešení pro vytvoření aktivního pracovního prostředí. 

Ocenění místní hrdina může získat jednotlivec za soustavnou motivaci ostatních v rámci místní komunity k fyzické aktivitě a sportu. 

V rámci nové kategorie budou oceněny také projekty propagující mezigenerační sport. Může se jednat o zvyšování povědomí o zdravém životním stylu napříč generacemi, usnadňování přístupu k pohybovým aktivitám pro všechny generace atp.