Komise zahájila dialog s členskými státy o digitálním vzdělávání a dovednostech

CZELO

Debata potrvá do konce roku 2022, zapojit se do ní mohou ministerstva, vzdělávací instituce i kdokoli z veřejnosti.

Digitální transformace je jednou z klíčových priorit Evropské komise i členských států. V jejím centru stojí rozvoj digitálních kompetencí u všech evropských občanů a ve všech sférách včetně vzdělávání. Evropská komise zahájila strukturovaný dialog s členskými státy na téma digitálního vzdělávání a dovedností v pátek 8. října.

Tato iniciativa navazuje na projev o stavu Unie v roce 2021 předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen. Ta v něm mimo jiné vyzvala politiky k aktivnímu přístupu k digitalizaci vzdělávání a připomněla také ambiciózní cíle akčního plánu pro digitální vzdělávání a akčního plánu evropského pilíře sociálních práv. Mezi ty patří například vybavit 80 % lidí základními digitálními dovednostmi nebo zaměstnat v EU do roku 2030 20 milionů IT specialistů.

Do dialogu, který potrvá až do konce roku 2022, se mohou zapojit ministerstva, poskytovatelé vzdělávání a odborné přípravy, soukromé subjekty i kdokoli z veřejnosti. Komise vyzvala členské státy k aktivní diskuzi, jejímž cílem je identifikovat klíčové faktory umožňující dosažení efektivního a inkluzivního digitálního vzdělávání a odborné přípravy. V reakci na dialog Komise navrhne konkrétní iniciativy a opatření.