Jak zajistit dostupné vzdělávání a péči v raném dětství v Evropě?

CZELO

EK pořádá sérii webinářů na téma předškolního vzdělávání a péče. Přečtěte si zápis z dubnového setkání.

Hlavním záměrem webináře věnovaného dostupnosti předškolního vzdělávání a péče (How to make ECEC available, accessible and affordable) bylo debatovat o závazku Evropské unie podporovat přístup k vysoce kvalitnímu a dostupnému vzdělávání a péči pro všechny děti. Diskutovány byly také konkrétní strategie, postupy a nápady, jak tuto problematiku řešit. Více informací se dočtete v zápise z akce.

Zlepšení dostupnosti vzdělání a péče pro děti od nejranějšího věku patří mezi priority EU. Pracovní skupina pro předškolní vzdělávání a péči (ET 2020) nedávno zveřejnila příručku Toolkit for inclusive early childhood education and care, v níž se zabývá otázkou, jak prostřednictvím řady politických opatření a postupů posilovat inkluzivní systémy předškolního vzdělávání a péče, z nichž mají prospěch všechny děti.

Dubnový webinář byl druhým ze série na téma „Předškolní vzdělávání a péče v Evropě“, další budou následovat během jara a podzimu tohoto roku. Sérii webinářů zahájila 3. března 2021 eurokomisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel. Akce jsou otevřené všem, je možné je také sledovat zpětně ze záznamu.

Přehled webinářů

  • 3. března 2021: A focus on inclusion and staff professionalisation
  • 27. dubna 2021: Available, accessible and affordable ECEC for all
  • 20. května 2021: Supporting the initial training of ECEC staff
  • 10. června 2021: Going beyond the ECEC setting: working with families and for the whole community
  • 24. června 2021: The state of the ECEC sector: over a year into the COVID-19 pandemic
  • září 2021: Reinforcing the continuous professional development (CPD) of ECEC staff
  • říjen 2021: Inclusive ECEC to support all children: delivering quality services to children with disabilities and a migrant background 

Bližší informace včetně odkazu na živý přenos se vždy objeví na webu Evropské komise.