Iniciativa ALMA byla oficiálně spuštěna. Slibuje řešit problém nezaměstnanosti mladých lidí v Evropě

CZELO

Jak se na nezaměstnanost mladých lidí dívají odborníci a odbornice?

Zvyšování zaměstnanosti mladých lidí je hlavní prioritou nejen Evropského roku mládeže, ale i unijních politik. Proto vznikla iniciativa ALMA (Aim, Learn, Master and Achieve), která byla 12. května 2022 oficiálně spuštěna. 

ALMA vychází mimo jiné ze skutečnosti, že mezi mladými lidmi v EU existují nerovnosti v přístupu k příležitostem a možnostem. Zkušenost s výjezdem do zahraničí, která je při hledání zaměstnání často požadována, je pro některé samozřejmostí, pro jiné však možná není. ALMA proto zprostředkuje zaměstnání v zahraničí v délce 2 až 6 měsíců znevýhodněným mladým lidem, kteří se neúčastní vzdělávání ani odborné přípravy nebo jsou nezaměstnaní (tzv. NEET kategorie). Současně jim před, během a po výjezdu poskytne individualizovanou přípravu a podporu.

Cílem iniciativy je tak umožnit těmto mladým lidem získat nové zkušenosti, znalosti a dovednosti, posílit jejich sebedůvěru, podpořit je v procesu vytváření si vlastní identity, což by jim následně mělo usnadnit začleňování do společnosti a na pracovní trh nebo návrat ke studiím či odborné přípravě.

ALMA bude financována z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF+) a pomůže realizovat program Posílené záruky pro mladé lidi. Iniciativa staví mj. na zkušenostech z programu Evropského sociálního fondu nazvaného TLN Mobility, který od roku 2013 podpořil na 7 000 znevýhodněných mladých na jejich cestě k získání kvalitního zaměstnání.  

Více než polovina členských států se k zapojení do iniciativy ALMA již zavázala. 

Dne 12. května proběhla o této iniciativě online informační událost, která poskytla prostor k zajímavé odborné diskuzi o nezaměstnanosti mladých lidí.

Dopady krizí na (ne)zaměstnanosti mladých lidí 

Sukti Daskupta (Mezinárodní organizace práce, ILO) upozornila na to, že krize a celá řada dalších faktorů, jako např. inflace, má velký dopad především na (ne)zaměstnanost mladých lidi po celém světě. Například analýza organizace ILO z roku 2020 ukazuje, že na vrcholu pandemie klesla světová zaměstnanost mladých lidí o 8,75 %, zatímco u dospělých pouze o 3,75 %. Program Posílených záruk pro mladé lidi byl zaveden v roce 2013 právě jako odpověď na ekonomickou a hospodářskou krizi, následně byl tento program posílen v roce 2020, a to v reakci na krizi způsobenou pandemií. Daskupta zdůraznila, že je potřeba v implementaci podpůrných balíčků pro mladé pokračovat i nadále. 

V České republice je podle dat Eurostatu z března 2021 aktuálně nezaměstnanost mladých lidí jedna z nejnižších v rámci EU, nicméně problémem zůstává nezaměstnanost dlouhodobá.

Problém kvality pracovních nabídek, neplacených stáží, pracovních platforem a sociálního zabezpečení 

Ludovic Voet (Evropská odborová konfederace, ETUC) upozornil na problém kvality stáží pro mladé lidi, především pak úskalí spjatá s těmi neplacenými. Proti neplaceným stážím bojuje Evropské fórum mládeže (EYF) již od roku 2017 a už dosáhla i prvních úspěchů, viz únorový Newsletter CZELO. Voet zároveň zdůraznil nutnost zlepšení pracovních podmínek v rámci tzv. digitálních pracovních platforem, která se týká velkého množství mladých lidí. Pracovní podmínky se liší v závislosti na typu platformy, nicméně ve většině případů vyžadují statut osoby samostatně výdělečně činné, což ve většině zemí EU znamená žádný nebo jen omezený přístup k ochraně zdraví při práci nebo k systémům sociálního zabezpečení. Téma ochrany práv v rámci tohoto typu práce a jejich zlepšení je jedním z důležitých témat iniciativy Evropského roku mládeže a aktivně se mu věnuje i EYF.

Voet dále upozornil na kvalitu pracovních nabídek určených pro mladé lidi, s tím, že pokud je první pracovní zkušenost negativní, má to negativní dopad na život mladého člověka. Proto je potřeba do tvorby kvalitních pracovních míst investovat.

Zároveň řekl, že vytvoření univerzálního sociálního zabezpečení pro všechny mladé lidi by jim značně usnadnilo vstup na pracovní trh. Současný model je totiž, jak kriticky zhodnotil Edwin de Boevé (ředitel organizace Dynamo International, International Street Workers Network), postaven na principu zásluh: zaměstnání, zdravotní péči, sociální podporu atp. je třeba si zasloužit. Nezaměstnaní mladí lidé, kteří však společenské představy o ideální podobě aktivního hledání zaměstnání nesplňují, jsou následně z tohoto modelu sociální podpory vyloučeni bez nároku na cokoliv. Roste tak počet mladých lidí žijících na ulici, a tudíž i jejich nedůvěra v instituce a v přístupnost a dostupnost jejich služeb.

Jak ale na mladé lidi dosáhnout a oslovit je?  

Johannes Kopf (Síť veřejných služeb zaměstnanosti, PES) upozornil, že je daleko snazší zorganizovat a zařídit velmi kvalitní podpůrné služby pro mladé lidi než na všechny mladé lidi následně dosáhnout a oslovit je. Jedním z kroků je například přizpůsobit jazyk, nejednat s mladými lidmi povýšeně, využívat sociální média, která používají sami mladí lidé. Je potřeba spolupracovat s neziskovými organizacemi, organizacemi pracujícími s mládeží a se vzdělávacím sektorem. Caroline Mancel (Actiris, úřad práce, Belgie) doplnila, že je potřeba se za mladými lidmi vydat do jejich prostředí, právě proto je důležitá spolupráce s nízkoprahovými sociálními centry pro mládež, mládežnickými organizacemi nebo sportovními asociacemi.

Velmi důležitá je i spolupráce s odborníky, neboť někteří mladí lidé čelí velmi komplikovaným problémům a jejich situace jim neumožňuje být pro práci připraveni. Nejdříve je proto tyto problémy (zdravotní, psychologické nebo problémy s hlídáním dětí atp.) potřeba vyřešit a teprve poté zvažovat cestu k zaměstnání. Důležitým faktorem je dle De Boevého rovněž získání si důvěry těchto mladých lidí, kteří jsou k institucím nedůvěřiví, je proto nutné mladým lidem prokázat flexibilitu, dostupnost, naslouchat jim a oprostit se od příliš strohého přístupu.

NEET mládež: zahraniční mobilita a existující společenská stigmata 

V dnešní době se zaměstnavatelé často dotazují na zkušenosti s výjezdem a pobytem v zahraničí, proto dle De Boevého přichází ALMA právě v ten pravý čas. Jak kriticky zhodnotil, tento kosmopolitní model zahraniční mobility vytváří jednu z nejvyšších nerovností ve společnosti, neboť výjezd do zahraničí je často možný pouze pro elitu, která k tomu má finanční prostředky nebo dostatečnou podporu své rodiny a blízkých. Znevýhodnění mladí lidé jsou z tohoto modelu v podstatě vyloučeni.

Současně upozornil na nebezpečí stigmatizace mladých lidí nacházejících se v nepříznivé situaci nebo pocházejících ze znevýhodněných poměrů a z podceňování jejich dovedností a schopností. Jedinec si pak často tato stigmata internalizuje, přijímá tyto předsudky za své a je jen velice obtížné se z nich vymanit, znovu získat svou skutečnou identitu a sebedůvěru. De Boevé dále zdůraznil, že se instituce poskytující podporu při hledání zaměstnání musí vyhnout autoritativnímu přístupu a vyvolávání pocitů viny v těchto mladých lidech za situaci, ve které se nacházejí.

Mentorování: nepostradatelná role podpory před, během a po mobilitě

De Boevé upozornil, že je třeba se vyhnout tomu, aby se ALMA stala jakousi cestovní agenturou, která by poskytovala okamžité výjezdy do zahraničí bez potřebné přípravy a podpory. Tito mladí lidé za sebou totiž často mají traumatizující zkušenost nebo si traumatem procházejí, proto je potřeba je na jejich mobilitu připravit a v tomto procesu je doprovodit, a to před, během i po. Vhodná je metoda vzájemného učení se jeden od druhého (tzv. peer to peer). 

Johannes Kopf dále zdůraznil nutnost porozumět potřebám mladých lidí, seznámit se s jejich motivací, schopnostmi, předchozími zkušenostmi a na základě toho jim poskytnout vhodné a na míru šité nástroje, jako například kariérní poradenství, vzájemnou podporu mezi vrstevníky a vrstevnicemi atp. Dále je dle něj potřeba zaměřit se na uznávání zkušeností z neformálního a informálního vzdělávání, a právě proto je nutné posílit spolupráci pracovního trhu a sektoru vzdělávání, neboť právě tento sektor má uznávání neformálního vzdělávání ve své kompetenci.

Více informací a záznam z této události naleznete na webu Evropské komise