Evropská síť inovativních univerzit představila sadu doporučení

CZELO

Česko v síti zastupuje Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Založení Evropské sítě inovativních vysokoškolských institucí (ENIHEI) vyhlásila eurokomisařka Mariya Gabriel na prvním evropském summitu ke vzdělávání a inovacím v červnu 2022. Síť má nyní 37 členů: 28 institucí jmenovaly členské státy a 9 Evropská komise. Hlavním úkolem sítě bylo navrhnout doporučení a postupy, jak vytvořit ekosystém vysokoškolského vzdělávání, který by maximalizoval svůj inovační potenciál a podporoval rozvoj talentů, podnikavosti a kreativity.

Síť má aktivně pomáhat s naplňováním cílů evropských univerzitních a inovačních strategií – vznikla totiž v souladu jak s Evropskou strategií pro univerzity vydanou Komisí v lednu tohoto roku, tak s Inovační agendou zveřejněnou v červenci 2022. Posláním sítě je tedy aktivně přispívat k tomu, aby Evropa přicházela s novými nápady a inovacemi, zejména v deep-tech oblasti.  

Zprávu s doporučeními, která bude sloužit Evropské komisi a členským státům jako podklad pro další práci, prezentovala síť ENIHEI na vzdělávacím summitu 1. prosince.