Evropská komise spouští expertní skupinu zabývající se dopadem pandemie na rovnost pohlaví na výzkum, vědu a inovace. Přihlaste se!

CZELO

Expertní skupina bude tvořena až 15 lidmi, s délkou působení 1 rok, hlásit se můžete až do 25. listopadu 2021.

Nová expertní skupina bude financována v rámci pracovního programu 2021–⁠2022 Horizontu Evropa, a to z části Rozšiřování účasti a posilování ERA. Mezi hlavní úkoly této expertní skupiny bude patřit mj. vypracování hloubkové analýzy a přehledu o dopadu pandemie a opatření zavedených na institucionální, národní a unijní úrovni na rovnost pohlaví v oblasti VaVaI.

Sledována bude výzkumná produktivita vědkyň (předkládání projektových návrhů, publikace, patenty atp.), genderová rovnost v kariérním růstu, rovnováha mezi pracovním a soukromým životem (péče o blízké, domácnost a výchova dětí) a dopad práce z domova na duševní zdraví vědkyň. Expertní skupina se bude zabývat i otázkou zapojení do výzkumných sítí, mobilitou, překážkami v podávání grantových žádostí atp., stejně jako začleněním genderové dimenze do výzkumu týkajícího se onemocnění COVID-19. Skupina se dále se zaměří i na genderově motivované násilí a sexuální obtěžování v pracovním prostředí v kontextu těchto nových pracovních podmínek, které pandemie přinesla.

Na základě výsledků této analýzy se skupina následně zaměří na sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe mezi stakeholdery z oblasti VaVaI, a to prostřednictvím několika workshopů. Poté by měla expertní skupina sepsat závěrečnou zprávu v délce 100 až 200 stran, přehledně představující výsledky hloubkové analýzy a sdílení zkušeností a dobré praxe, a maximálně dvoustránkový informační přehled s klíčovými zjištěními expertní skupiny.