Evropská komise přijala dva pracovní programy 2023-2024 programu Digitální Evropa

CZELO

Pracovní programy zahrnují strategické investice, které jsou zásadní pro vytvoření Evropské digitální dekády.

Evropská komise přijala dva nové pracovní programy 2023-2024 programu Digitální Evropa s finanční alokací ve výši téměř 1,3 miliardy eur. 
Hlavní pracovní program 2023–2024 (ve výši 900 milionů eur) podpoří oblast dat, umělé inteligence (AI), pokročilé digitální dovednosti nebo technologie pro ochranu klimatu a životního prostředí. 

Podpořené projekty se zaměří na společné datové prostory (součást Evropské strategie pro data), rychlejší zavádění technologií AI, řešení výzev v oblasti klimatu a ochrany životního prostředí či poskytování vysokoškolských kurzů v oblasti pokročilých digitálních technologií. Hlavní pracovní program se rovněž zaměří na poskytování podpory začínajícím podnikům pomocí investiční platformy pro strategické digitální technologie. V neposlední řadě budou podporovány projekty v oblastech digitálních veřejných služeb, digitalizace soudnictví a ochrana spotřebitele či boj proti dezinformacím.  

Druhý pracovní program (ve výši 375 milionů eur), zaměřený na kybernetickou bezpečnost, má za cíl posílení odolnosti Evropské unie vůči kybernetickým hrozbám nebo podporu strategie kybernetické bezpečnosti. Rovněž podpoří projekty, které řeší problematiku plnění regulačních požadavků v oblasti kybernetické bezpečnosti (Směrnice o bezpečnosti sítí) nebo požadavky týkající se navrhovaného Aktu o kybernetické bezpečnosti

Pracovní programy naleznete na webu Digitální Evropy.