Evropská komise představila novou strategii v oblasti půdy

CZELO

70 % evropské půdy není v dobrém stavu, strategie proto přináší konkrétní opatření pro ochranu, obnovu a udržitelné využívání.

Půda je základním předpokladem pro zdraví naší planety, je podstatou pro zdravé jídlo, které díky ní pěstujeme, ale i pro chov zvířat, těžbu dřeva nebo výrobu textilií. Zároveň poskytuje domov mnoha užitečným živočichům a nachází se v ní bohatý ekosystém, který je závislý na jejím zdraví. Přesto ale 70 % půdy v EU není v dobrém stavu. Nově představená strategie stanovuje rámec s konkrétními opatřeními pro ochranu, obnovu a udržitelné využívání půdy a navrhuje soubor dobrovolných a právně závazných opatření. Strategie je úzce propojena a funguje v součinnosti s ostatními politikami EU vyplývajícími ze Zelené dohody pro Evropu a vyzývá k zajištění stejné úrovně ochrany půdy, která existuje na evropské úrovni pro vodu, mořské prostředí a ovzduší. Cílem strategie je zvýšit půdní uhlík v zemědělské půdě, bojovat proti dezertifikaci, obnovit degradovanou půdu a zajistit, aby do roku 2050 byly všechny půdní ekosystémy ve zdravém stavu. Za účelem dosažení těchto cílů vytyčuje tato strategie konkrétní kroky Evropské komise a členských států, jako například představení nového zákona zaměřeného na zdraví půdy či legislativního rámce zaměřeného na udržitelný potravinový systém.

Dosažení stanovených cílů by nebylo možné bez výzkumu a inovací. V rámci programu Horizont Evropa bude výzkum v oblasti půd bude spadat především pod Klastr 6 (Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí) a pod evropská partnerství (potravinový systém, biologická rozmanitost, agroekologie, zemědělství údajů atd.). Kromě toho bude významnou roli sehrávat i nová mise Horizontu Evropa „A Soil Deal for Europe“, která si klade za cíl vytvořit harmonizovaný rámec EU pro monitorování a podávání zpráv o půdě a efektivní rozhraní mezi výzkumem, politikou a praxí k dosažení zdravých půd.

Kromě výše zmíněné strategie byly v souvislosti s prováděním Zelené dohody pro Evropu představeny další dva dokumenty a to konkrétně nařízení k přepravě odpadu a nařízení o produktech nezpůsobujících odlesňování

Více informací naleznete v tiskové zprávě Evropské komise.