Evropská komise chce posílit postavení Evropy v oblasti technologií za pomoci evropského aktu o čipech

CZELO

Dalším krokem bude projednávání návrhu s Evropským parlamentem a členskými státy.

Evropská komise představila evropský akt o čipech, což je komplexní soubor opatření, který posílí odolnost a postavení Evropy a pomůže dosáhnout digitální a zelené transformace.  

Společně s členskými státy a mezinárodními partnery plánuje Evropská komise využít soukromé a veřejné investice ve výši více než 43 miliard EUR, stavět na silných stránkách Evropy jako jsou přední světové výzkumné a technologické organizace, řešit přetrvávající nedostatky a stanovit opatření pro prevenci a předvídání potenciálních budoucích narušení dodavatelských řetězců. Evropský akt o čipech umožní EU dosáhnout svého cíle do roku 2030, a to zdvojnásobit stávající podíl na globální produkci čipů na 20 %.  

Hlavními složkami návrhu jsou: 

  • Iniciativa Čipu pro Evropu má za cíl prostřednictvím „společného podniku pro čipy“ sdružit zdroje z Evropské unie, členských států a třetích zemích přidružených ke stávajícím programům stejně jako aktéry ze soukromého sektoru. Evropská komise plánuje alokovat 11 miliard EUR na posílení stávajícího výzkumu, vývoje a inovací. 
  • Nový rámec pro bezpečnost dodávek má za cíl zvýšit výrobní kapacity a přilákat nové investice, které podpoří rozvoj inovací pokročilých výrobních technologií a inovativních a energeticky účinných čipů. Součástí nového rámce bude také Fond pro čipy, který poslouží začínajícím podnikům a usnadní jim přístup k finančním prostředkům.  
  • Mechanismus koordinace mezi členskými státy a Komisí má za cíl monitorovat hodnotový řetězec polovodičů za pomoci shromažďování informací a zmapovat překážky a nedostatky.  

Evropská komise zároveň představila doprovodné doporučení, jež je adresováno členským státům. Jedná se nástroj s okamžitým účinkem, který umožní, aby koordinační nástroj mezi Komisí a členskými státy začal bezprostředně fungovat.  

Dalším krokem bude projednávání návrhu Evropské komise s Evropským parlamentem a členskými státy v rámci řádného legislativního procesu. V případě, že bude nařízení přijato, bude přímo použitelné v celé Evropské unie. V mezidobí vyzývá Evropské komise členské státy, aby zahájily koordinaci v souladu s doporučením s cílem pochopit současný stav hodnotových řetězců polovodičů, a to do doby, než bude přijato nařízení.