Eurodesk slaví 30 let. Buďte u toho!

Tomáš Berný, DZS

Eurodesk

Evropská informační síť Eurodesk slaví 30 let své existence online diskuzí se zajímavými hosty.

Evropská informační síť Eurodesk slaví 30 let své existence. Původně jsme se měli sejít a oslavit narozeniny Eurodesku společně, ale pandemie řekla našim plánům ne. Připojte se k nám alespoň virtuálně a společně oslavme 28.11. toto jubileum online diskusí se zajímavými hosty! 

Šest hostů bude diskutovat o aktuálních společenských otázkách ve třech tematických blocích, kterými vás provede moderátor Michael Rozsypal.

Můžete se těšit na tento program:

  • 14:00 - Zahájení a úvodní slovo
  • 14:30 – I. blok „Člověk a vztahy v digitálním světě“

Digitální svět nás teď pohltil víc než kdy před tím. Pracujeme online, učíme se online, vyrůstáme online, vídáme se online, hrajeme si online, seznamujeme se online, diskutujeme online… Spousta z nás si ale klade otázku, co to s námi dělá? Jaký to má vliv na mezilidské vztahy? Uškodí nám to, nebo se z této krize stane příležitost? 

Diskutovat budou socioložka Markéta Šetinová a psycholožka Alžběta Protivanská.

  • 15:30 – II. blok „Dezinformace, manipulace a kritické myšlení“

Svět se stále zrychluje, každý den na nás média a sociální sítě chrlí kvanta informací, neustále se něco děje. Rozdělená společnost, stoupající napětí a záplava dezinformací. Politika, zdraví, historie, životní prostředí, vzdělávání… dezinformace se dnes dotýkají téměř každé části našeho života. Jak se v tom všem ale zorientovat? Jak fungují fake news? A co na to mladá generace?

Diskutovat budou politolog a pedagog Miloš Gregor a programátor Matyáš Boháček.

16:30 - III. blok „Jak mluvit o nedávné (nepříjemné) historii?“

Téměř před třiceti lety se rozhořela jugoslávská válka. Zanechala za sebou miliony mrtvých, miliony zničených životů a hluboké jizvy na duších všem zúčastněným. Letité soužití se rozpadlo jako domeček z karet a soused zvedl zbraň proti sousedovi. Jaké jsou spouštěcí mechanismy takových konfliktů? Jak učit další generace nedávnou historii? Jak takovým konfliktům předcházet?

Diskutovat budou bývalý vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Vladimír Dzuro a koordinátor projektu Cesta za poznáním na Balkán Michael Murad.

Na konci každého bloku bude prostor i pro Vaše dotazy, které budete moci psát v průběhu diskuse do chatu či komentářů. Můžete se tak zapojit a zeptat se hostů na to, co Vás zajímá.

Diskuse bude streamovaná na Facebooku, mezi jednotlivými bloky budou kratší pauzy, ve kterých jsme si pro Vás připravili pár narozeninových překvapení. Další informace naleznete v události na Facebooku.