CZELO vás zve na diskuzi k mikroplastům

CZELO

Česká styčná kancelář pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO) vás spolu se svými partnery srdečně zve na další edici Science Café, která se uskuteční v úterý 24. května 2022 v prostorách Pražského domu v Bruselu. Pozvání tentokrát přijal Ondřej Adamovský, který působí na výzkumném centru Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity- RECETOX. Ondřej se ve svém výzkumu zaměřuje na environmentální toxikologii, jejímž cílem je porozumět mechanismům a dlouhodobým dopadům akutních a chronických expozic antropogenním chemikáliím a přírodním toxinům. Ondřej mimo jiné působí i jako odborný hodnotitel pro projekty Evropské rady pro výzkum a hostující redaktor několika časopisů.

Tématem diskuze budou mikroplasty a jejich dopad na naše životy. Plasty nám v mnoha ohledech usnadňují život, jsou často lehčí a stojí méně než alternativní materiály. Mikroplasty se však ve volné přírodě nerozkládají a lze je nalézt ve většině ekosystémů od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Stopy po mikroplastech byly nalezeny v širokém spektru živých organismů, včetně ryb a měkkýšů, a především v lidském těle. Nejnovější výzkumy objevily mikroplasty v lidské krvi a placentě. Tyto objevy naznačují, že mikro a nanoplasty mohou cestovat po těle a mohou se usazovat v orgánech.

Science Café je diskuzní večer pro vědce a zájemce o vědu z řad široké veřejnosti, kteří se mohou v neformálním prostředí zeptat na to, co je z dané oblasti zajímá.

Registrace je k dispozici ZDE. Science Café organizují společně CZELO, Kancelář Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci, p.o., České centrum v Bruselu a Zastoupení hlavního města Prahy při EU.