Co přinesl šestý summit mezi Evropskou unií a Afrikou?

CZELO

Ve dnech 17. a 18 února 2022 proběhl v Bruselu již šestý summit mezi Evropskou unií a Africkou unií.

Cílem pravidelných summitů zemí EU s Africkou unií je stanovení společných priorit a prohloubení spojenectví s Afrikou s důrazem na solidaritu, bezpečnost, trvalou prosperitu a stabilitu. Vedoucí představitelé EU a AU se dohodli na posílení mírové a bezpečnostní spolupráce, novém investičním balíčku, posílení spolupráce mezi výzkumníky a univerzitami, dodávce vakcín či podpoře účinného multilateralismu.

Jedním z hlavních výstupů summitu je investiční balíček Afrika-Evropa ve výši 150 miliard eur, který podpoří společné ambice pro rok 2030 a Agendu AU 2063. Cílem investičního balíčku je podpořit veřejné a soukromé investice v řadě oblastí jako je zelená a digitální transformace, zlepšení dopravního propojení, tvorba pracovních míst a mobilita a zaměstnatelnost studentů, mladých absolventů a kvalifikovaných pracovníků. Kromě toho bude balíček doplněn o konkrétní nástroje podporující zdravotnický sektor a vzdělávací systém.

Spolupráce v oblasti vzdělávaní a výzkumu:

Pro oblast vzdělávání a VaVaI bylo dohodnuto:

  • posílení spolupráce mezi výzkumnými pracovníky, mimo jiné prostřednictvím společné inovační agendy AU a EU
  • podpora výměn pro mladé občany, dobrovolníky a studenty prostřednictvím rozšířeného programu Erasmus+
  • rozvoj partnerství mezi univerzitami
  • usnadnění kulturních výměn a pohybu umělců a uměleckých děl

V téhle souvislosti byla rovněž schválená EU-AU inovační agenda. Ta si klade čtyři hlavní cíle: 1. převést inovační kapacity a výsledky do hmatatelných výstupů; 2. posílit inovační ekosystémy; 3. rozvíjet udržitelné a vzájemně prospěšné partnerství v oblasti vysokoškolského vzdělávání, výzkumu a inovací;  4. scale-up nástroje a programy. S cílem získat zpětnou vazbu od široké veřejnosti byla spuštěna veřejná konzultace. Zpětná vazba bude zveřejněna ve formě zprávy v druhé polovině 2022.

Kromě toho byla rovněž zveřejněna zpráva poradní skupiny pro budoucnost spolupráce mezi EU a Afrikou v oblasti výzkumu a inovací, která obsahuje doporučení, jak nejlépe začlenit a posílit spolupráci v oblasti výzkumu a inovací ve čtyřech konkrétních oblastech: zdravotnické systémy; výzkumné a inovační kapacity; inovace a technologie a zelená transformace.