Aktuality v březnu 2023

Stipendia a další nabídky pro studenty, absolventy a pedagogy vysokých škol, blížící se akce a termíny uzávěrek.

Akce

"Za studiem do Bavorska!" online akce pro zájemce o stipendia BTHA

Česko-bavorská vysokoškolská agentura (BTHA) pořádá ve čtvrtek 9. března v 16:00 online akci věnovanou nabídce stipendijních pobytů, letních škol a jazykových kurzů v Bavorsku. Akce proběhne přes Zoom, připojit se můžete bez registrace. Další informace naleznete v pozvánce na akci.

"MSCA Doctoral Networks and Twinning: Advanced Materials & Processes and Artificial Intelligence for Sustainability" – workshop pro vědecké pracovníky

Workshop je určen výzkumným pracovníkům ze všech oborů, kteří mají zájem se zapojit a rozvíjet program MSCA Doctoral Networks, a jejichž výzkum se týká pokročilých materiálů a procesů a umělé inteligence pro udržitelnost. Akci spolupořádají organizace Bavorské vysokoškolské centrum pro střední, východní a jihovýchodní Evropu (BAYHOST), Bavorská výzkumná aliance (BAYFOR) a Česko-bavorská vysokoškolská agentura (BTHA).
Workshop proběhne 22.–23. března 2023 na Universität Regensburg v Řeznu (SRN). Zájemci se mají co nejdříve registrovat online. Bližší informace naleznete v pozvánce na workshop a v programu.

Výzva pro vystavovatele – Čínský veletrh mezinárodního vzdělávání (CIEET) 2023

Od 8. do 16. dubna proběhne 28. ročník veletrhu CIEET zaměřeného na propagaci studia v zahraničí. Veletrh se postupně uskuteční ve čtyřech čínských metropolích – Peking, Čchung-čching, Kanton a Šanghaj. Organizátorem veletrhu je Chinese Service Center for Scholarly Exchange (CSCSE), veřejná instituce zřízená Ministerstvem školství ČLR. Vystavovatelé se mohou veletrhu zúčastnit jak prezenčně, tak online, a propagovat svoji univerzitu nebo zemi jako destinaci pro zahraniční studenty.
Bližší informace: stručný přehled v ČJ, podrobně v popisu akce a v pozvánce na veletrh.

Studijní pobyty

Přehledy stipendijních nabídek AIA na 2023/2024

Přehledy nabídek stipendií na základě mezinárodních smluv na akademický rok 2023/2024 naleznete ve vyhledávači stipendií AIA a v podobě souhrnného katalogu 
na stránkách AIA.

Stipendijní nabídky pro všechny veřejné VŠ

Jižní Korea – stipendia na celé studium

Národní institut pro mezinárodní vzdělávání (NIIED) nabízí ČR 2 stipendijní místa ke studiu na korejských univerzitách pro absolventy BSP či MSP. Stipendium je poskytováno na celé magisterské nebo doktorské studium. Roční jazyková příprava je povinná pro ty, kteří nedosahují požadované úrovně znalosti korejštiny.
Bližší informace: v přehledu nabídky ve vyhledávači stipendií AIA.
Termín pro podání přihlášek: 7. březen 2023  

Gruzie – pobyty pro studenty a pedagogy

Dodatečné výběrové řízení ke stipendijním pobytům:

  • Studijní pobyty pro studenty BSP, MSP, DSP
  • Přednáškové a výzkumné pobyty pro VŠ pedagogy

Termín pro podání přihlášek: studenti – 30. březen 2023; pedagogové – průběžně
Přihlášky přijímá: AIA, naskenované žádosti včetně příloh je možné zasílat emailem na
 e-podatelna@dzs.cz
Bližší informace: přehled nabídky ve vyhledávači stipendií AIA

Studium na Ukrajině

V listopadu 2022 vstoupila v platnost dohoda o spolupráci v oblasti školství a vědy mezi ČR a Ukrajinou. Na základě ní budou uchazečům z ČR poskytována stipendia k absolvování celého VŠ studia v bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu na jedné z ukrajinských univerzit.
Přihlášky přijímá: MŠMT
Termín pro podání přihlášek: 15. březen 2023
Bližší informace: přehled nabídky ve vyhledávači stipendií AIA

Letní školy a jazykové kurzy v Bavorsku – BTHA

Česko-bavorská vysokoškolská agentura (BTHA) nabízí stipendia pro letní školy a jazykové kurzy v Bavorsku. Ucházet se mohou studenti, doktorandi, vyučující a vědečtí pracovníci z veřejných VŠ v ČR.
Termín pro podání přihlášek: 29. březen 2023
Přihlášky přijímá: BTHA elektronicky
Bližší informace: přehled nabídky ve vyhledávači stipendií AIA; podrobně na stránkách BTHA

Stipendijní nabídky pro vybrané VŠ

Letní kurzy čínštiny pro učitele čínštiny v roce 2023

Dvou až čtyřtýdenní letní kurz čínštiny pro VŠ pedagogy z Univerzity Karlovy (1 místo), Masarykovy univerzity (1 místo) a Univerzity Palackého v Olomouci (2 místa). 
Přihlášky přijímá zahraniční oddělení rektorátu dané VŠ. Termín pro předložení přihlášek
na MŠMT: 15. březen 2023. POZOR: vysoká škola uchazečům obvykle stanoví pro podání přihlášek dřívější termín, tuto informaci je nutné získat od rektorátu VŠ. 
Bližší informace: přehled nabídky ve vyhledávači stipendií AIA.

Další programy

Stipendia pro studium na Tchaj-wanu - „Taiwan Scholarship Program“

Tchajwanské ministerstvo školství nabízí českým občanům stipendia ke studiu na Tchaj-wanu. Stipendia je možné využít pro bakalářské, magisterské i doktorandské studium v čínštině nebo v angličtině ve všech studijních oborech. Stipendium je možné uplatnit také na jazykový kurs mandarínské čínštiny.
Podmínkami pro získání stipendia jsou příslušná úroveň vzdělání, výborné studijní výsledky, a velmi dobrá znalost jazyka, v němž bude studium probíhat.
Žádosti přijímá: Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v Praze
Termín pro podání žádostí: 31. březen 2023
Další informace: stručně v přehledu nabídky ve vyhledávači stipendií AIA, podrobně na stránkách Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře.

Stipendia pro studium mandarínské čínštiny na Tchaj-wanu - „Huayu Enrichment Scholarship Program

Tchajwanské ministerstvo školství nabízí stipendia pro absolvování kurzů mandarínské čínštiny na Tchaj-wanu v různé délce: 1 rok nebo 9/ 6/ 3 měsíce.  Studijní pobyt musí proběhnout v období mezi 1. zářím a 30. červnem. Podmínkou přijetí je věk min. 18 let, min. středoškolské vzdělání, výborné studijní výsledky.
Žádosti přijímá: Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v Praze
Termín pro podání žádostí: 31. březen 2023
Další informace: stručně v přehledu nabídky ve vyhledávači stipendií AIA, podrobně na stránkách Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře.

Stipendia pro studium v oblasti polovodičů a vyspělých technologií na Tchaj-wanu

Tchajwanská vláda nyní nabízí stipendia pro magisterské studenty a doktorandy, kteří budou moci absolvovat celé studium v oblasti polovodičů na jedné z pěti prestižních tchajwanských univerzit, které nabízejí technologické know-how na světové úrovni. Po návratu do České republiky je může čekat skvělé uplatnění v nově budovaném výzkumném a vývojovém centru pro polovodiče či v jedné z firem, které působí v čipovém „supply chainu“.
Přihlášky se podávají on-line.
Termín pro podání přihlášek: prodloužen do 8. března 2023

Stipendia pro asistenty výuky ČJ na školách v Sasku (SRN)

Nabídka je určena pro studenty/studentky s minimálně úspěšně zakončeným čtvrtým semestrem studia na vysoké škole v České republice, zpravidla v oborech  germanistika nebo učitelství německého jazyka. Pobyty trvají od začátku září 2023 do konce května 2024. Asistenti budou vypomáhat při výuce češtiny, nepovedou samostatnou výuku, jejich činnost bude probíhat pod vedením německé učitelky/německého učitele. Bližší informace naleznete v detailu nabídky.
Termín pro podání přihlášek: 31. březen 2023

Stipendia pro asistenty výuky ČJ na školách v Bavorsku (SRN)

Nabídka je určena pro studenty/studentky s minimálně úspěšně zakončeným čtvrtým semestrem studia na vysoké škole v České republice, jedním ze studijních oborů by měl být německý jazyk. Pobyty se uskuteční v akademickém roce 2023/2024 v délce 5 nebo 10 měsíců, s nástupem v 1. nebo ve 2. pololetí. Asistenti budou vypomáhat při výuce češtiny v rozsahu 12 týdně. Nepovedou samostatnou výuku, jejich činnost bude probíhat pod vedením německé učitelky/německého učitele. Bližší informace naleznete v detailu nabídky.
Termín pro podání přihlášek: 30. duben 2023

Stipendia pro magisterské studium v Belgii – Master Mind Scholarships

Vlámské Ministerstvo školství nabízí výjimečným studentům z celého světa stipendia k navazujícímu magisterskému studiu ve Vlámském regionu Belgie a v Bruselu. Součástí stipendia je grant ve výši max. 9 600 € a prominutí školného na akademický rok. Držiteli stipendia může být účtován administrativní poplatek. Grant se vyplácí ve splátkách, pokrývá náklady na ubytování, pojištění a životní náklady. V případě zájmu je nejprve nutné podat žádost na jednu z vlámských institucí zapojených do stipendijního programu Master Mind Scholarship. Podrobnější informace ohledně stipendia a procesu podání žádosti naleznete na stránkách Studyinflanders.be.
Termín pro podání žádostí: 28. duben 2023

Stipendia ke studiu v Thajsku

Thajské vysoké školy nabízí zahraničním uchazečům stipendia pro pregraduální i postgraduální studium v přírodovědných, technických a společenskovědních oborech. Seznam škol a oborů, na kterých je možné stipendium v akademickém roce 2023/2024 získat, naleznete
v přehledu thajského Ministerstva vyššího školství, vědy, výzkumu a inovace. 
Žádosti o stipendium přijímají jednotlivé VŠ, v případě zájmu je nutné kontaktovat koordinátora z příslušné thajské VŠ. Termíny a bližší podmínky pro podání žádostí určují jednotlivé VŠ. 

Výzkumné pobyty pro doktorandy na University of Alberta, Kanada

University of Alberta v Edmontonu nabízí doktorandským studentům z ČR stipendia pro realizaci výzkumných pobytů na Wirthově institutu pro rakouská a středoevropská studia. Přihlásit se mohou studenti humanitních, společenskovědných a uměleckých oborů. Podmínkou je české občanství.
Přihlášky přijímá Writhův institut na adrese: rawright@ualberta.ca.
Další informace: detail nabídky na stránkách University of Alberta.
Termín pro podání žádostí: 10. duben 2023

Výzkumné stáže Evropské organizace pro jaderný výzkum

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) má nabídku studentských programů. Pro studenty technických oborů (aplikovaná fyzika, strojírenství, elektronika, robotika, IT, matematika aj.) je určen Technický program (BSP a MSP) a Doktorský program (DSP). Administrativní program je pro studenty oborů zaměřených na management a administrativu organizací, jako jsou právo, finance, logistika, personalistika, psychologie, IT, tlumočnictví, vztahy s veřejností aj. Přihlášky se podávají přes kariérní portál CERN.
Termín pro podání přihlášek: 27. březen 2023

Výzkumné stáže von Karmanova ústavu dynamiky tekutin

Von Karmanův ústav dynamiky tekutin (VKI), přední světové pracoviště pro výzkum na poli mechaniky tekutin se sídlem v Belgii, otevírá pro studenty technických a přírodovědných oborů několik výukových a výzkumných programů – týdenní specializační přednášky, krátký školící program, Research Master a Ph.D. program. Větší šanci získat stipendium mají ti, co se přihlásí do 1. dubna 2023. Finance vyplácí VKI na akademický rok od října do června.

Konsorcium ENODISE: Soutěž pro studenty leteckého inženýrství

ENODISE, podpůrný projekt Karmanova ústavem dynamiky tekutin, vyhlašuje soutěž pro studenty MSP v oboru letecké inženýrství. Do soutěže se může zapojit 10 týmů o čtyřech až šesti členech. Bližší informace naleznete na stránkách projektu ENODISE. Registrace probíhá do 31. března 2023 zasláním potřebných údajů na enodise@h2020.eu. Termín pro dodání návrhů: 31. srpna 2024

UniLink – poradenské centrum pro vysokoškolské studium ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji

UniLink je bezplatné poradenské centrum pro studenty, kteří chtějí studovat na zahraničních univerzitách ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji. UniLink zastupuje přes 70 vysokých škol v zahraničí. Pomáhá zájemcům s výběrem vhodné destinace, univerzity a studijního oboru, poskytuje asistenci v průběhu celého přijímacího procesu, podává informace o možnostech financování včetně stipendií, grantů a jejich následného vyřízení. UniLink může také pomoct s výběrem ubytování a vyřízení následných formalit. Bližší informace naleznete na stránkách organizace UniLink.

Stipendijní pobyty v Mexiku pro lékařské obory

Mexická vládní organizace AMEXCID nabízí stipendia pro:

  • pobyty v délce do 24 měsíců pro lékařské obory
  • pobyty v délce do 36 měsíců pro dílčí lékařské specializace

Podrobné informace o stipendijní nabídce naleznete na stránkách organizace AMEXCID
a v jejich aktuální brožuře na rok 2023. Přihlášky se podávají online přes portál SIGCA. Přehled nabídky je zveřejněn ve vyhledávači stipendií AIA. Přednost mají uchazeči, kteří již pobývají v Mexiku.
Termín pro podání přihlášek: 30. březen 2023. Úspěšní uchazeči budou o výsledcích výběrového řízení informováni mezi 17. a 24. dubnem 2023.

Nabídky pro samoplátce

Letní škola energetiky v Baku, Ázerbájdžán

Letní škola energetiky v Baku (Baku Summer Energy School – BSES) je certifikovaný dvoutýdenní program každoročně pořádaný ADA University ve spolupráci s Ázerbájdžánskou státní energetickou firmou SOCAR. BSES poskytuje platformu pro setkání světově uznávaných vědců, akademiků a tvůrců energetických strategií, jejím cílem je přispět k lepšímu porozumění v oblasti energetiky v globálním i ve specificky kaspickém měřítku. Letošní ročník proběhne
3.– 14. července 2023 na ADA University v Baku (Ázerbájdžán) a v městě Aktau (Kazachstán). Účastnický poplatek je 2500€.
Přihlášky přijímá: ADA University přes online portál
Termín pro podání přihlášek: 17. duben 2023
Bližší informace: Oznámení o konání BSES 2023 & Program BSES 2023.

Stage Malta

Vzdělávací instituce Stage Malta nabízí kvalitní stáže pro ambiciózní mladé lidi. Přehled nabídky naleznete zde, podrobné informace jsou k dispozici na stránkách Stage Malta
a v brožuře programu na rok 2022/2023. Přihlášky se podávají průběžně online přímo přes portál programu.

PŘEHLED TERMÍNŮ

07. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Jižní Korea – studium MSP/ DSP
08. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Tchaj-wan – studium v oblasti polovodičů a vyspělých technologií
09. 03. – online akce "Za studiem do Bavorska!" o stipendijní nabídce BTHA
15. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Ukrajina – studium BSP /MSP/ DSP
15. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Čína – letní kurzy čínštiny pro učitele čínštiny v roce 2023 pro uchazeče z UK, MU, UPOL. Pozor, VŠ mohou stanovit dřívější termín uzávěrky!
27. 03. Uzávěrka žádostí o stipendia – výzkumné stáže Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN)
28. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Belgie – “Master Mind Scholarships“, magisterské studium
29. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Německo – BTHA, letní školy a jazykové kurzy v Bavorsku
30. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Gruzie – studijní pobyty
31. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Tchaj-wan – “Huayu Enrichment Scholarship Program“, studium mandarínské čínštiny
31. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Německo – stáže pro studenty NJ, pozice asistentů výuky ČJ na školách v Sasku
31. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Tchaj-wan – “Taiwan Scholarship Program“, studium BSP /MSP/ DSP
31. 03. – registrace do soutěž konsorcia ENODISE pro studenty leteckého inženýrství
30. 03. – uzávěrka žádostí o stipendia – Mexiko – AMEXCID, stipendijní pobyty pro lékařské obory
10. 04. – uzávěrka žádostí o stipendia – Kanada – výzkumné pobyty pro doktorandy na University of Alberta, Wirthův institutu pro rakouská a středoevropská studia
17. 04. – uzávěrka přihlášek – Letní škola energetiky v Baku, Ázerbájdžán (samoplátci)
30. 04. – uzávěrka žádostí o stipendia – Německo – stáže pro studenty NJ, pozice asistentů výuky ČJ na školách v Bavorsku
*bez termínu – podávání žádostí o stipendia – Gruzie – krátké Přednáškové a výzkumné pobyty pro VŠ pedagogy
*bez termínu – podávání žádostí o stipendia – Belgie – výzkumné stáže von Karmanova ústavu dynamiky tekutin
*bez termínu – registrace účastníků – Německo – workshop pro vědecké pracovníky "MSCA Doctoral Networks and Twinning: Advanced Materials & Processes and Artificial Intelligence for Sustainability", 22. –23. březen, Řezno
*bez termínu – registrace vystavovatelů – Čína – Čínský veletrh mezinárodního vzdělávání (CIEET) 2023, 8.–16. duben, Peking, Čchung-čching, Kanton, Šanghaj