Zpráva o dopadu EIC a další novinky ze světa inovací

CZELO

Nově vydaná zpráva poskytuje souhrn dopadu aktivit Evropské rady pro inovace (EIC) za rok 2021. Dokument předkládá souhrnnou informaci o výstupech jednotlivých nástrojů EIC (především FET/Pathfinder a SME Instrument/Accelerator), výsledky za jednotlivé země a vypichuje hlavní úspěchy pilotní fáze EIC do roku 2020 včetně.

EIC Impact Report

Během tohoto období EIC podpořilo 5 500 začínajících, malých a středních podniků, přičemž více než 20 % z těch, které získaly finanční prostředky v roce 2020, má ve svém vedení ženu, což představuje dvojnásobek oproti předchozímu období.

Výzkumné projekty podporované EIC doposud vytvořily více než 800 inovací. EIC také ve výrazné míře napomáhá realizaci zelené a digitální transformace. Více než 90 % projektů podpořených prostřednictvím EIC Akcelerátoru se zaměřuje na vytváření inovací, které připívají k alespoň jednomu z cílů trvalo udržitelného rozvoje (SDGs). Celá zpráva je k dispozici na webové stránce Evropské komise.

Zpráva byla představena během summitu Evropské rady pro inovace, který se uskutečnil ve dnech 24. a 25. listopadu 2021.

Zároveň zde byly oznámeny vítězky letošního ročníku Ceny EU pro ženy inovátorky a soutěže hlavní město inovací, kterou v letošním roce vyhrál Dortmund. Cena EU pro inovátorky se uděluje nejnadanějším podnikatelkám z celé EU a zemí přidružených k programu Horizont Evropa, které založily úspěšnou firmu a uvedly inovace na trh. Každá z vítězek obdrží finanční výhru ve výši 100 000 eur.

Vítězkami se staly:

  • Merel Boersová z Nizozemska: spoluzakladatelka a výkonná ředitelka společnosti NICO-LAB, která nabízí špičkové technologie, jež lékařům pomáhají zlepšit služby v oblasti neodkladné péče.
  • Mathilde Jakobsenová z Dánska: spoluzakladatelka a výkonná ředitelka digitální platformy Land, která zkracuje a digitalizuje potravinový řetězec a poskytuje tak snadný přístup ke kvalitním potravinám.
  • Daphne Haim Langfordová z Izraele: zakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Tarsier Pharma, která vyvíjí průlomová lékařská řešení k léčbě autoimunitních a zánětlivých očních onemocnění.

Kromě toho byla udělena cena pro výjimečné inovátorky do 30 let „Rising Innovator 2021“. Získaly ji Ailbhe a Isabel Keaneovy z Irska, zakladatelky společnosti Izzy Wheels.