Výstupy listopadové Rady pro konkurenceschopnost (část výzkum)

CZELO

Dne 26. listopadu 2021 proběhl druhý den zasedání Rady pro konkurenceschopnost zaměřený na oblast výzkumu.

Ministři zodpovědní za vědu a výzkum během jednání přijali doporučení „o Paktu pro výzkum a inovace v Evropě“ (Pakt pro výzkum a inovace), jakož i závěry o budoucí správě Evropského výzkumného prostoru.

Pakt pro výzkum a inovace definuje společné hodnoty a zásady pro výzkum a inovace v Evropě, jako je svoboda vědeckého výzkumu a volný pohyb výzkumných pracovníků a vědeckých poznatků. Rovněž nastiňuje 16 sdílených prioritních oblastí pro společná opatření, od podpory otevřené vědy pro rychlejší sdílení poznatků a údajů až po posílení vedoucího postavení v oblasti vědy a excelence Evropské unie se zapojením všech evropských regionů a občanů.

V závěrech Rady je zároveň uveden první politický program Evropského výzkumného prostoru, který stanoví 20 dobrovolných opatření na příští tři roky. Patří mezi ně podpora atraktivní a udržitelné profesní dráhy ve výzkumu, přiblížení vědy občanům a zlepšení přístupu k excelenci v celé EU.

Nová správa Evropského výzkumného prostoru (EVP) zlepší stávající strukturu, aby byla umožněna užší spolupráce a koordinace politik napříč EU a jejími členskými státy. Patří do ní i vypracování prvního politického programu EVP, který obsahuje konkrétní opatření na příští tři roky. Prioritní oblasti činnosti stanovené v paktu poskytují stabilní rámec pro aktualizaci společného politického programu EVP na období po roce 2024. Začátkem roku 2022 bude pak zřízeno budoucí Fórum EVP, v rámci kterého budou členské státy a Komise společně navrhovat a koordinovat provádění akcí EVP, připravovat budoucí aktualizace politického programu EVP a zajišťovat zapojení zemí přidružených k programu Horizont Evropa, příslušných třetích zemí a zúčastněných stran. Kromě toho bude do poloviny roku 2022 vytvořen nový systém sledování EVP, který bude mimo jiné obsahovat přehled výsledků, srovnávací přehled a on-line politickou platformu.

Zdroj: Evropská komise