Švýcarsko zavádí nová přechodná schémata pro žadatele ERC a MSCA

CZELO

Švýcarská národní vědecká nadace (SNSF) oznámila přechodná opatření týkající se nástrojů pro jednoho příjemce programu Horizont Evropa, které jsou ovlivněny současným postavením Švýcarska jakožto nepřidružené třetí země. Za účelem překonání mezery, která ze současného postavení Švýcarska vyplývá, budou pro výzkumné pracovníky od října 2021 otevřené následující výzvy:

  •  „SNSF Advanced Grants 2021“ je schéma zaměřené na přední výzkumné pracovníky, kteří chtějí provádět inovativní a vysoce rizikový výzkum ve Švýcarsku. Zúčastněné strany se musí zaregistrovat do 1. listopadu 2021 a předložit své návrhy do 1. prosince 2021. Projekty budou hodnoceny panelem mezinárodních odborníků ve dvou stupních, podobně jako je tomu při hodnocení projektových žádostí ERC Advanced Grants. Mezinárodní žadatelé, kteří zamýšleli požádat o ERC Advanced Grants pro práci ve Švýcarsku, a dále i žadatelé se sídlem ve Švýcarsku, mohou své návrhy předložit SNSF.
     
  • Schéma „SNSF Swiss Postdoctoral Fellowships 2021“ se zaměřuje na výzkumné pracovníky na počátku kariéry, kteří mají osm nebo méně let postdoktorandských zkušeností. Výzva bude otevřená od 15. října do 15. prosince 2021. Žadatelé, kteří zamýšleli požádat o postdoktorandské stipendium MSCA za účelem výzkumu a školení ve Švýcarsku v rámci programu Horizont Evropa, mohou svůj návrh předložit SNSF

EU-Swiss political stalemate continues, with Brussels calling on the other  side to move | Science|Business

Za situace, kdy by návrhy projektů z výzev ERC Starting grants a ERC Consolidator Grants 2022 podávané ze strany švýcarských výzkumných pracovníků nebyly způsobilé, budou tato přechodná opatření aplikována i v rámci těchto výzev.

Švýcarsko je i nadále odhodláno dosáhnout cíle plného přidružení k programu Horizont Evropa a dalším souvisejícím programům a iniciativám co nejdříve.

Více informací o účasti švýcarských institucí v programu Horizont Evropa naleznete na stránkách švýcarské spolkové rady.