RePowerEU | Komise představila plán nezávislosti na ruských palivech

CZELO

Plán s investicí 225 miliard eur zahrnuje Evropskou solární strategii, Akční plán pro Biometan a Vodíkový akcelerátor.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu představila komise plán REPowerEU s cílem transformace evropské energetiky a rychlejšího odklonu od ruských fosilních paliv. Implementace proběhne pomocí úspor energie, diverzifikací dodávek a akcelerací zavádění obnovitelných zdrojů. Hlavním finančním zdrojem pro plán jsou půjčky z Nástroje pro oživení a odolnost v částce 225 miliard eur.

Postupné snižování cen energie má zajistit rozšíření a zrychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie pomocí různých iniciativ:

Pomoci má také nově vytvořená platforma EU Energy Platform. Ta umožňuje jednodušší společné nákupy plynu, LNG a vodíku. Na základě společného nákupu vakcín proti Covidu-19 je právě vytvářen podobný systém, který by vyjednával o nákupu plynu a vodíku jménem zúčastněných členských států v tomto plánovaném mechanismu.

Postupné nahrazování uhlí, ropy a plynu v průmyslové výrobě a přepravě má vést ke snížení emisí spolu se zvýšením nezávislosti a bezpečnosti evropského trhu. Plán REPowerEU tak doplňuje a v místech i rozšiřuje ambice strategie Zelená dohoda pro Evropu a balíčku Fit for 55.