Paušální částky v programu Horizont Evropa

CZELO

Pracovní skupina IGLO pro implementaci se věnovala využívaní paušálních částek, tzv. lump sums.

Kancelář CZELO se dne 14. prosince 2021 zúčastnila setkání pracovní skupiny IGLO pro implementaci, v rámci něhož Ulrich Genschel (GŘ RTD, EK) představil využívaní paušálních částek v rámci programu Horizont Evropa.

Hlavním důvodem pro zavedení paušálních částek v programu H2020/HEU bylo zjednodušení administrativy a snaha vyhnout se finančním chybám. Paušální částky byly poprvé testovány v pracovním programu H2020 pro rok 2018 a následně i pro rok 2020. Celkově se jednalo o 16 výzev napříč různými typy akcí, oblastmi a velikostmi.

Co se týče změn do budoucna, v rámci EK se interně diskutuje o zvýšení počtu stran pro projektové návrhy žádající financování prostřednictvím paušálních částek. Rozdělení rozpočtu pro jednotlivé WP/příjemce bude nově součástí formuláře žádosti o grant, a nebude tak evidován jako separátní excelovský dokument. Také se očekává větší flexibilita tak, aby bylo prostřednictvím dodatků ke smlouvě možné v průběhu realizace projektu upravovat WPs a paušální částky pro ně udělené. V rámci aktualizace pracovního programu v dubnu 2022 se očekává mírné navýšení výzev s možností financování prostřednictvím paušálních částek na rok 2022 na 5 %, zatímco v roce 2030 může procento výzev nabízejících tento typ financování dosáhnout až na 50 % všech otevřených výzev.

Více informací se dočtete v zápise kanceláře CZELO a v prezentaci k tomuto setkání.