Novinky v procesu hodnocení bezpečnosti informací výzkumných projektů

CZELO

Kancelář CZELO se dne 21. května 2021 zúčastnila akce „Security Appraisal in Horizon Europe“, kterou pořádaly styčné kanceláře Litvy (LINO) a Estonska (ELO) v Bruselu. Cílem webináře bylo představit novinky v procesu hodnocení bezpečnosti informací výzkumných projektů financovaných z programu Horizont Evropa.

Zatímco v programu H2020 byly kontrolovány pouze návrhy předložené k tématům označeným jako „bezpečnostně citlivé informace“, v programu Horizont Evropa budou otázky bezpečnosti systematicky kontrolovány ve všech návrzích projektů.

Táto právní povinnost je nove přímo ukotvena v čl. 16 nařízení, kterým se zavádí rámcový program pro výzkum a inovace Horizont Evropa. Postup hodnocení bezpečnosti se bude týkat všech činností financovaných v rámci programu Horizont Evropa a bude složen ze tří kroků:

  1. Bezpečnostní sebehodnocení obsažené v návrhu projektu. Cílem sebehodnocení je zjistit: 1) potenciál zneužití výsledků (které by mohly vést k trestné činnosti nebo terorismu); 2) zda návrh využívá nebo generuje utajované informace EU a 3) zda činnosti zahrnují informace nebo materiály podléhající omezením národní bezpečnosti;
  2. Během výběru úspěšných projektů bude bezpečnost posuzována orgánem poskytujícím podporu, Komisí a odborníky na národní bezpečnost;
  3. V případě potřeby budou bezpečnostní kontroly prováděny i během nebo po skončení trvání projektu.

Činnosti zahrnující utajované a/nebo bezpečnostně citlivé informace budou podléhat zvláštním bezpečnostním požadavkům.

Více informací naleznete v přiložené prezentaci.