Novinky v oblasti Nového evropského Bauhausu

CZELO

Evropská komise v průběhu září zveřejnila své sdělení k Novému evropskému Bauhausu a vyhlásila výsledky cen Nového evropského Bauhausu, jejichž cílem bylo ocenit úspěšné projekty reprezentující hlavní hodnoty, na kterých inciativa staví – udržitelnost, estetika a inkluze.

Nový evropský Bauhaus (NEB) se snaží o pozitivní transformaci společnosti a veřejného prostoru a jeho úkolem je na evropském kontinentě vytvořit atraktivnější a udržitelnější prostředí k životu, v němž budou navrženy nové způsoby bydlení. Propaguje nový životní styl, kde udržitelnost odpovídá stylu, a tím urychluje ekologickou transformaci v různých odvětvích naší ekonomiky, jako je stavebnictví, nábytek, móda, a v našich společnostech, jakož i v dalších oblastech každodenního života. Na iniciativu bude v letech 2021–2022 z programů EU vyčleněno přibližně 85 milionů eur, a to zejména z programů Horizont Evropa, Life a Evropského fondu pro regionální rozvoj.  Za účelem podpory zavádění nového evropského Bauhausu zřídí Komise laboratoř NEB, „think and do tank“, která bude společně vytvářet, prototypovat a testovat nástroje, řešení a politická opatření. Sdělení dále zahrnuje další plány a úkoly Evropské komise, které budou postupně představovány tak, aby se podařilo naplnit všechny stanovené cíle iniciativy.

Den po zveřejnění sdělení bylo vyhlášeno 20 vítězů dvou cen NEB – „New European Bauhaus Awards“ a „New European Bauhaus Rising Stars“.  Ze 60 projektů zařazených do užšího výběru byly ceny uděleny v 10 různých kategoriích. Vítězové každé kategorie obdrží 30 000 eur. Pro „New European Bauhaus Rising Stars“ se uděluje 10 cen po 15 000 eur na podporu konceptů a myšlenek vyvinutých mladými talenty do 30 let.

Více informací, včetně všech vybraných projektů, naleznete v oficiální tiskové zprávě Evropské komise.