Nové mentoringové schéma Evropské rady pro výzkum

CZELO

Kancelář CZELO se dne 20. května 2021 zúčastnila setkání pracovní skupiny IGLO pro oblast Evropské rady pro výzkum (ERC), v rámci kterého bylo představeno nové mentoringové schéma ERC. To je určené na podporu zemí s malým počtem podávaných projektových návrhů do soutěží o granty ERC a s nízkou úspěšností v získávání těchto prestižních grantů. Schéma bylo Evropskou radou pro výzkum představeno v únoru 2021.

Místní a regionální podpůrné úřady v méně úspěšných zemích se často snaží najít mezinárodní odborníky, kteří by poskytovali koučování a poradenství pro žadatele o grant ERC, se kterými pracují. Cílem nového schématu je proto identifikovat stávající držitele grantů ERC a bývalé členy hodnotícího panelu, kteří budou sloužit jako externí poradci. Jejich úlohou bude posilovat existující místní programy na podporu žadatelů o ERC a poskytovat koučování a poradenství. První výzva pro přihlašování potenciálních mentorů bude otevřena v červnu 2021.

Při provádění této iniciativy ERC úzce spolupracuje s národními kontaktními body pro ERC v příslušných zemích. První fáze, která byla ukončena v dubnu 2021, byla založena na identifikaci místních kanceláří v členských státech EU a zemích přidružených k Horizontu Evropa, které nabízejí programy podpory potenciálním žadatelům o ERC. Programy podpory zůstávají v kompetenci národních a regionálních organizací, které je mohou navrhnout k výběru vědecké radě ERC a jsou rovněž odpovědné za finanční ohodnocení mentorů. Podpůrná opatření mohou mít jakoukoli formu, např. koučování, školení pohovorů, korektury projektových žádostí. Další výzva tohoto typu se očekává začátkem příštího roku.

Více informací naleznete v přiložené prezentaci a na webových stránkách Evropské rady pro výzkum.